Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a pus în consultare publică proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind organizarea și funcționarea Parcurilor de Specializare Inteligentă, un instrument nou în Strategia Națională CDI 2021-2027.
Acest act normativ reglementează cadrul de organizare, operaționalizare și desfășurare a activității parcurilor de specializare inteligentă aflate în directa coordonare, autoritate și/sau controlul autorităților publice locale și/sau a partenerilor asociați, care asigură administrarea parcului de specializare inteligentă.
„Investițiile în cercetare, dezvoltare și inovare sunt, evident, esențiale pentru ca România să poată ține pasul pe plan internațional. De aceea, în viitoarea Strategie Națională CDI 2021-2027 aflată în ultimele etape ale construcției, componenta de specializare inteligentă prevede instrumente noi care încurajează rezultatele concrete, așa cum sunt Parcurile de Specializare Inteligentă. În acest context, MCID construiește cadrul care permite operaționalizarea și desfășurarea activității parcurilor aflate în directa coordonare sau în controlul autorităților publice, respectiv al partenerilor asociați, încurajând totodată dezvoltarea economică locală prin specializarea inteligentă”, spune ministrul Marcel Boloș, explicând nevoia dezvoltării economice locale prin specializare inteligentă.
Specializarea Inteligentă reprezintă „prioritatea orizontală 1” din Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare inteligentă 2021-2027 prin creșterea capacității ecosistemului regional de a susține specializarea inteligentă într-o manieră sustenabilă prin dezvoltarea infrastructurilor proprii ale organizațiilor de CDI și companiilor, a parcurilor științifice și tehnologice, a structurilor de transfer tehnologic și capacității acestora de a furniza servicii specifice, a clusterelor inovative și a altor structuri asociative orientate spre inovare și prin creșterea capacității parteneriatelor regionale de a genera inovare.
Ce sunt parcurile de specializare inteligentă
Potrivit OUG propusă de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, „parcul de specializare inteligentă” este un amplasament bine delimitat prin documentațiile de urbanism elaborate în condițiile legii, în care entitățile, indiferent de forma lor de organizare, desfășoară activități de cercetare, dezvoltare experimentală, inovare, și transfer tehnologic inclusiv activități de transfer tehnologic, activități de producție de serie/serie zero, individuală, și sau producție de masă, activități de prestări servicii, marketing și desfacere precum și alte categorii de activități necesare produselor și serviciilor, specifice domeniilor de specializare inteligentă prevăzute în strategiile de specializare inteligentă elaborate la nivel național și/sau la nivel regional.
Ele se vor putea înființa la inițiativa autorităților publice locale și, după caz, în asociere, pe bază de contract de asociere, încheiat conform prevederilor legale în vigoare cu Institutele Naționale de Cercetare Dezvoltare și/sau cu alte organizații de cercetare, agenți economici organizați.
Impactul adus de autoritățile locale
Autoritățile publice locale vor fi implicate în dezvoltarea de infrastructuri specifice de utilitate publică destinate funcționării și operaționalizării parcurilor de specializare inteligentă întrucât pot deține terenurile necesare implementării acestor infrastructuri specifice. Ele vor fi responsabile de dezvoltarea ecosistemelor de antreprenoriat bazate pe parteneriatul dintre IMM-uri și entitățile de cercetare.
Este important de menționat că pentru construirea și dezvoltarea unui parc de specializare inteligentă se vor acorda mai multe categorii de facilități fiscale.
Specializările inteligente naționale joacă un rol crucial în dezvoltarea tehnologiilor emergente cu impact transversal asupra industriilor. Acest OUG vine să susțină autoritățile publice locale în realizarea demersurilor necesare pentru dezvoltarea economică locală, dat fiind că acestea au cunoștințe comprehensive despre țesutul antreprenorial local.
În perioada de consultare de 10 zile calendaristice de la momentul publicării, părțile interesate pot transmite observații și propuneri pe adresa de e-mail consultare@research.gov.ro.