Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă şi membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI), a salutat adoptarea avizului REGI asupra Raportului intermediar al Comisiei ITRE privind energia regenerabilă, pentru care a fost raportor din partea Grupului S&D. Votul a avut loc marţi, 19 aprilie, iar toate amendamentele depuse de eurodeputatul român au fost incluse în textul final.
Conform eurodeputatului; „Rezultatul negocierilor purtate cu celelalte grupuri politice şi votul final sunt extrem de satisfăcătoare. Configuraţia energetică a Europei este extrem de importantă şi este clar că producţia şi utilizarea energiei din surse regenerabile de energie trebuie să crească în mod continuu, depăşind chiar obiectivele pentru reducerea emisiilor şi dependenţa de furnizorii externi.
Fondurile structurale şi de investiţii reprezintă un instrument esenţial pentru a face acest lucru. Acestea contribuie în mod substanţial la atingerea nivelurilor actuale de utilizare a energiei din surse regenerabile şi vor permite atingerea cotei de 20% energie din surse regenerabile la nivelul UE, stabilită prin Directiva 2009/28/CE. În noua perioadă de programare toate condiţiile sunt implementate pentru o şi mai mare utilizare a FEDR şi a Fondului de Coeziune, inclusiv datorită dispoziţiilor pe care am reuşit să le introduc în noua legislaţie, care permit FEDR şi Fondului de Coeziune să sprijine utilizarea energiei din surse regenerabile în locuinţe private, clădiri şi întreprinderi publice, precum şi în sistemele de încălzire urbană. Transportul este sectorul în care sunt necesare eforturi suplimentare şi din nou, fondurile structurale şi de investiţii pot oferi sprijinul necesar.”
Amendamentele depuse de Victor Boştinaru au subliniat rolul Politicii de Coeziune în sprijinirea investiţiilor în domeniul energiei regenerabile, în special în lumina obiectivului tematic „Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon în toate sectoarele”, dar şi a impactului pozitiv pe care acest obiectiv îl are în ceea ce priveşte creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă.
„Progresul în utilizarea energiei din surse regenerabile nu serveşte numai obiectivelor directivei privind energia din surse regenerabile, dar şi obiectivelor Uniunii Energetice. Mai multă energie regenerabilă înseamnă o mai mică dependenţă de combustibilii fosili, de furnizorii externi ai UE şi o mai mare siguranţă a aprovizionării cu energie” a conchis vicepreşedintele S&D pentru politică externă.