Fostul primar al Craiovei și-a prezentat, duminică, bilanțul mandatului de 4 ani și jumătate în fruntea orașului. Olguța Vasilescu precizează că și din noua funcție va continua să ajute la dezvoltarea Băniei. Vă prezentăm, în continuare, realizările Olguței Vasilescu, așa cum ne-au parvenit printr-un comunicat de presă:
„Sănătate – Am reabilitat spitalele Filantropia, Victor Babeș și Neuropsihiatrie și am construit în proporție de 80% un spital nou, care trebuie inaugurat în primăvara lui 2017, am achiziționat aparatură nouă pentru spitale, am modernizat cabinete medicale.
Școli – Am reabilitat și igienizat școlile din Municipiul Craiova. Toate școlile au aviz sanitar de funcționare. Colegiile Bibescu și Odobleja au fost reabilitate pe fonduri europene. Toate grădinițele au locuri de joacă noi.
– 33% dintre elevii craioveni primesc de la primărie burse sociale, de studiu, de performanță sau de merit, față de doar 3% la preluarea mandatului. Am acordat anual premii pentru olimpici si profesorii lor.
Parcuri și grădini – Am reabilitat toate părculețele de cartier, am revitalizat Grădina Botanică, am reabilitat Parcul Nicolae Romanescu în totalitate, pentru prima oară în 120 de ani de la înființare, am reabilitat Grădina zoologică, aflată în proceduri de desființare în 2012 pentru că nu mai respecta normele europene.
Transport – Am achiziționat 24 de autobuze noi, am reabilitat linia de tramvai pentru prima oară în 30 de ani din fonduri nerambursabile, am reabilitat, în regie proprie, toate tramvaiele aflate în parcul auto al RAT.
Rețele și servicii de utilitate publică
– Am introdus rețele de alimentare cu apă potabilă pe toate străzile aflate în domeniul public al municipiului Craiova, în condițiile în care am găsit Craiova alimentată cu apă doar în proporție de 60%.
– Am introdus rețele de canalizare în 30% din oraș, 200 de străzi, rămânând aproximativ 10% din oraș fără canalizare, dar cu contract semnat pentru perioada imediat următoare.
– Am inițiat, din fonduri europene, construirea Firului 2 de aducțiune a apei Izvarna, cu o valoare de 123 milioane de euro, fiind cel mai mare contract din Europa de est. În 2018, la final, toată Craiova va trebui să fie alimentată cu apă de izvor. Procedurile de expropriere sunt demarate.
– Am casetat Canalul Cornițoiu, o investiție promisă de toți primarii Craiovei, și am casetat și canalul de pe strada Râului.
– Am decolmatat canale deschise, bălți și zone cu risc de inundații.
– Am extins iluminatul public în cartierele de periferie unde nu exista.
– Am rezolvat cea mai stringentă problemă a Craiovei în 2012, așa cum reieșea din toate sondajele de opinie, cea a câinilor comunitari, prin construirea adăpostului canin de la Breasta.
– Am demarat, în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj, proiectul de amenajare a platformelor pentru containere îngropate care trebuie finalizat în 2017.
Infrastructură rutieră
– Am asfaltat aproximativ 50% din suprafața rutieră a orașului (120 de străzi, marile bulevarde, intrările în localitate, zonele de blocuri din toate cartierele).
– Am modernizat și automatizat sistemul de semaforizare pe marile bulevarde și am creat piste pentru bicicliști în aceleași zone.
– Am realizat, cu finanțare nerambursabilă, o parcare subterană de 600 de locuri în zona centrală.
Cultură și turism
– Am revitalizat centrul istoric al Craiovei, am regândit din punct de vedere urbanistic zona turistică, zona centrală a Craiovei fiind cea mai frumoasă din România.
– Am asigurat un sediu nou pentru Teatrul de Păpuși „Colibri”, instituție care nu mai avea de 7 ani sediu propriu.
– Am demarat procedurile de reabilitare pentru clădirea Operei Române Craiova și Colegiul Carol I.
– Am creat cel mai frumos teatru de vară din România, reabilitând cu fonduri europene amfiteatrul din Parcul Romanescu.
– Am organizat și susținut manifestări culturale de anvergură ca Europa Season, Puppets Occupy Street, Festivalul Shakespeare, Eurovision etc.
– Am transformat Craiova într-un centru de interes pentru 100000 de turiști anual, conform Direcției de Statistică Dolj.
– Am demarat proiectul pentru construirea parcului de distracții Dracula Park care trebuie să intre în licitație în 2017.
– Am construit cel mai mare parc acvatic din Oltenia, finalizat în proporție de 99%.
Sport
– Construim o arenă de fotbal de 30000 de locuri, finalizată în proporție de peste 80% în acest moment. Acesta este unul dintre cele mai mari proiecte ale Craiovei, din ultimii 80 de ani.
– Realizăm un stadion de atletism de 8000 de locuri, proiect stopat pentru reproiectare, de la gradul 5 la gradul 3, astfel încât să devină pentru competiții europene.
– Am demarat un amplu proces de reabilitare a Cantonamentului, aflat în faza de licitație, cu două terenuri de antrenament deja amenajate.
– Anul acesta, Craiova va avea cea mai mare bază sportivă din România, după București.
Proiecte și măsuri de impact social
– Am acordat de 3 ori pe an pachete cu alimente pentru 17000 de persoane aflate în situație de risc social.
– Am modernizat la standarde europene Căminul pentru Persoane Vârstnice.
– Am acordat subvenții pentru încălzire, gratuitate pe transport pentru persoane peste 70 de ani, subvenții de 50% pe transport pentru elevi, studenți, am cofinanțat servicii terapeutice pentru persoane cu dizabilități, am oferit ajutoare de urgență pentru operații sau tratamente medicale costisitoare.
Locuințe
– Am acordat peste 200 de locuințe sociale persoanelor aflate în dificultate.
– Am demarat realizarea celui mai mare cartier de locuințe de după revoluție, de 1800 apartamente, care este și una dintre realizările mele din acest mandat, obiectiv care va trebui regândit de noua administrație pentru a putea fi finalizat.
– Am demarat, din fonduri europene, reabilitarea termică a blocurilor din Craiova, proiect care va trebui continuat de noua administrație.
Locuri de muncă
– Am atras investitori importanți din Turcia și Marea Britanie.
– Am creat Bursa locurilor de muncă a Primăriei Craiova, cu sute de locuri de muncă disponibile lunar.
– Am creat, în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj, al doilea parc industrial al Județului.
– Craiova este singurul oraș din România care are deschis un centru de afaceri în Marea Britanie.
În ultimii 4 ani Craiova a devenit:
– orașul cu cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene din România, dintre polii de creștere.
– orașul care nu s-a împrumutat niciun leu.
– singurul oraș din România care a scăzut prețul gigacaloriei cu 10% și nu l-a mai crescut timp de 4 ani.
– orașul în care apa meteorică nu se mai plătește de către persoanele fizice.
– orașul care găzduiește sediul „Grupului de la Craiova” – după modelul Grupului de la Visegrad, format din premierii României, Bulgariei și Serbiei.
Obiective:
– Autostrada Pitești – Craiova.
– Asigurarea finanțării pentru obiectivele propuse atunci când am candidat a doua oară, din fonduri guvernamentale, gen – continuarea asfaltărilor, reabilitarea unor clădiri de interes public.
– Legea salarizării unitare.
– Creșterea veniturilor pentru cetățenii României și implicit a doljenilor.
– Atragerea de investiții către zona Craiovei.
– Spitalul regional.
Ce a mai rămas de făcut la Craiova?
– Viitorul executiv nu mai are obiective mărețe de realizat, gen stadion, spital municipal, aducțiunea Izvarna care sunt în grafic.
Va trebui să finalizeze asfaltarea în zona de periferie, introducerea a 10% din canalizare, cât a mai rămas, să construiască două pasaje peste calea ferată și să gestioneze activitatea curentă a orașului (întreținerea spațiilor verzi, a curățeniei, a transportului public care trebuie continuat să se modernizeze prin achiziția de autobuze și tramvaie noi conform proiectului deja gândit).
– Va trebui să continue demersurile pentru construirea celui de-al III lea Parc Industrial, de la Ișalnița.
Voi fi în continuare alături de Craiova convinsă că, din poziția pe care o voi avea, voi putea ajuta orașul mai mult”, a mai precizat actualul ministru al Muncii și Justiției Sociale.