Poliartrita reumatoidă, spondilartrita axială, psoriazisul și artrita psoriazică afectează peste 180 de milioane de persoane la nivel global, iar studiile realizate până în prezent arată că femeile resimt manifestările bolilor mai puternic decât bărbații. Multe dintre aceste afecțiuni apar mult mai des la femei decât la bărbați.

Când vorbim de poliartrita reumatoidă, există o predispoziție în favoarea sexului feminin – trei cazuri de boală la femei față de un caz la bărbați. În unele boli, de exemplu în lupusul eritematos sistemic, această diferență este și mai importantă.  Acolo avem nouă cazuri la femei față de un caz la bărbați. În general, fenomenele de tip autoimun se întâlnesc mai frecvent la femei, iar acest lucru este neîndoielnic legat de acțiunea hormonilor sexuali feminini, care favorizează apariția fenomenelor autoimune, printr-o multitudine de procese. Această diferențiere de gen vine în ajutorul doctorului care, atunci când încearcă să identifice cauza pentru care pacientul prezintă diverse simptome, folosește, între alte criterii pe care le ia în calcul, și sexul, gândindu-se mai frecvent la boli care pot să apară la femei sau la bărbați, pentru a putea să încadreze simptomele într-o anume afecțiune pe care încearcă să o depisteze la pacientul respectiv”, a explicat prof. univ. dr. Cătălin Codreanu, președinte al Societății Române de Reumatologie și manager al Centrului Clinic de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia”, în cadrul conferinței ”Avantaj Ea – bolile cronice autoimune”.

Unele dintre aceste afecțiuni reumatice pot fi foarte severe. Artrita reumatoidă este boala care determină cel mai mare grad de handicap locomotor. În lipsa tratamentului, pacienții ajung să nu poată să facă lucrurile cele mai simple, să nu se mai poată alimenta.

Aceste afecțiuni autoimune pot fi ținute sub control dacă se respectă câteva reguli clare: diagnostic precoce, aplicarea tratamentului și personalizarea acestuia.

Ținând cont de felul în care apar aceste boli, de lipsa de specificitate a simptomelor la început, ceea ce le face greu de depistat, de diagnosticat la timp, vreau să subliniez nevoia accesului la specialist și de ce este important să creștem acest acces. În multe situații, un specialist este acela care poate să te ajute și să depisteze o afecțiune, inclusiv în stadiile în care ea nu este caracteristică”, a completat prof. đr. Cătălin Codreanu.

Semnele care atrag atenția asupra necesității unui consult de specialitate sunt: durerea articulară persistentă o perioadă mai lungă de timp (mai mult de câteva săptămâni), localizată în special la articulațiile de la mâini, posibil și de la picioare, fără o cauză aparentă, afectarea capacității de a folosi articulațiile, care apare frecvent în repaus, posibil dimineața, la trezire, redoarea (înțepenirea) articulațiilor în cursul dimineții.

Calitatea vieții

Deși nu există un tratament care să vindece afecțiunile cronice autoimune, se poate obține remisiunea lor, chiar pe termen mai lung.

Unul dintre dezideratele managementului terapeutic al acestor boli este menținerea calității vieții, iar persoanele în cauză să fie cât mai puțin afectate și să-și poată continua viața cât mai aproape de normal. Însă și bolnavii trebuie să respecte câteva reguli simple: să își respecte tratamentul, să meargă la controalele medicale periodice, să țină legătura cu medicul. Femeile, indiferent de cât de severă a fost boala la început, își pot relua activitatea profesională, pot deveni mame și pot duce o viață aproape normală. Dacă, acum 30 de ani, femeilor cu boli mediate imun li se interzicea, mai mult sau mai puțin, sarcina, astăzi lucrurile s-au schimbat radical. Cele mai multe dintre femeile cu astfel de boli pot avea copii. Însă momentul sarcinii trebuie foarte bine planificat, iar monitorizarea acesteia trebuie să fie riguroasă”, a atras atenția și conf. dr. Andra Bălănescu, medic primar reumatologie și medicină internă, Clinica de Medicină Internă și Reumatologie „Sf. Maria”.

Comunicare și informare

Bolile cronice autoimune afectează, în general, persoane cu vârste tinere, iar un management optim al bolii și o comunicare bună cu medicul specialist sunt esențiale  pentru obținerea unei calități a vieții cât mai apropiată de normal.

Relația cu medicul curant este una pe termen lung, care se construiește, de ambele părți, și se păstrează pe toată durata vieții. Încurajez fiecare pacient să depășească frica pe care o are în fața medicului și să fie partener de dialog cu acesta. O caracteristică a bolilor autoimune este că nu știi niciodată când și pe cine lovesc. Dar când apar, nu trebuie să cedăm. Avem medicii, avem asociațiile de pacienți care oferă sprijin. Ne vom adapta, ne vom stabili noi obiective. Așa cum am văzut și în povestea lui Caroline Wozniacki, lucrurile nu se termină odată cu boala autoimună, ci ne adaptăm”, a spus Rozalina Lăpădatu, președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).

Advantage Hers – planul de joc al lui Caroline Wozniacki

Cunoscuta tenismenă Caroline Wozniacki, câștigătoare de Mare Șlem, a fost diagnosticată cu artrită reumatoidă în 2018. După diagnosticare, a devenit ambasadorul campaniei ”Advantage Hers”, prin care povestește femeilor cum și-a stabilit, cu ajutorul echipei medicale, planul de joc care să o ajute să obțină un avantaj asupra bolii.

Pacienții din România pot afla povestea lui Caroline Wozniacki într-un eveniment online care va avea loc joi, 20 mai 2021, începând cu ora 18.30, în cadrul turneului pan- european Advantage Hers Roadshow. Pentru înscrierea la eveniment, puteți accesa linkul https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_7mJiU7U2S0Ckf6gJBazw7A.

Când ești bolnav, trebuie să ai un plan. Caroline Wozniacki și-a făcut un plan de joc care să o ajute să obțină un avantaj asupra bolii. Haideți să aflăm împreună care a fost planul de joc al tenismenei Caroline Wozniaki, la întâlnirea online special organizată pentru pacienții din România, tradusă în limba română”, a concluzionat Radu Gănescu, președinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), moderatorul conferinței de presă ”Avantaj Ea – bolile cronice autoimune”.

Advantage Hers este o campanie de conștientizare pentru femeile care trăiesc cu afecțiuni cronice inflamatorii (cunoscute și ca afecțiuni autoimune), în cadrul căreia acestea se pot conecta, își pot spune poveștile și se pot încuraja unele pe altele pentru a depăși dificultățile aduse de poliartrita reumatoidă, spondilartrita axială, psoriazis și artrită psoriazică.

Lucrez în fiecare zi pentru a-mi gestiona boala. Știu că artrita reumatoidă va rămâne cu mine pentru tot restul vieții; așadar, m-am documentat despre artrita reumatoidă și despre alte boli inflamatorii cronice, cum ar fi spondiloartrita axială, artrita psoriazică și psoriazisul, și am stabilit un plan de joc pe termen lung, evolutiv, împreună cu medicul meu reumatolog. Prin sprijinul specialistului meu, al soțului, familiei și comunității, nu am fost niciodată mai entuziasmată cu privire la viitorul meu, inclusiv noile mele roluri și oportunități în afara tenisului, și cu privire la posibilitatea de a ajuta alte femei și de a învăța de la ele” – Caroline Wozniacki, Advantage Hers.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !