Câteva zeci de cadre medicale angajate ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova au luat cu asalt, în această dimineață, sediul administrativ al unității medicale. Principala revenidicare a acestora a fost legată de neacordarea voucerelor de vacanță. Apoi, și-au aduc aminte și de alte revendicări precum lipsa medicamentelor sau a căldurii.
„Am prezentat doleanțele noastre conducerii spitalului încă din primăvară. Trebuie să menționez faptul că gestionarea fondurilor financiare nu este normală în acest spital. Nu avem prioritățile în ordinea în care ar trebui pentru îngrijirea pacientului, pentru că pacientul este primul care suferă din această cauză. Aprovizionarea cu medicamente este deficitară, la fel și cea cu materiale sanitare. La acest moment, în spital nu este căldură, lucru extrem de grav, pentru că avem copii nou născuți, copii până în 12 ani. Ca să nu mai vorbesc de adulții care fac frisoane pe masă în sălile de operații. NU știu ce se întâmplă. Oamenii îmi cer de luni de zile să facem un protest. Am încercat să negociez amiabil cu conducerea spitalului, la un moment dat am crezut ca se intelege acest lucru. Am avut promisiuni că se acordă voucerele de vacanță pentru care, în primul rând, sunt oamenii aici, pentru că toate celelalte spitale au acordat în județ și la noi, nu, ca să ne trezim în luna septembrie, la începutul lunii octombrie, că nu mai poateacorda voucere de vacanță, că nu sunt bani și că banii s-au cheltuit pe cele trei CT-uri care s-au deferctat și care au trebuit reparate”, a menționat Ion Cotojman, liderul de sindicat.
Conducerea spitalului a răspuns prin vocea purtătorului de cuvânt, Cristina Geormăneanu. „Voucerele de vacanță, conform legislației în vigoare, se pot acorda, în limita resurselor bugetare, angajaților. Angajatorul, împreună cu reprezentanții salariaților stabilesc momentul în care se acordă aceste voucere de vacanță. Spitalul a avut prevăzut în bugetul de venituri și cheltuieli demararea procedurilor pentru achiziționarea acestor voucere de vacanță însă, au fost cheltuieli suplimentare neprevăzute care ne-au pus în imposibilitatea de a acorda aceste voucere de vacanță. Este vorba de câteva cheltuieli carezate de deficiențele constatate la aparatura de înaltă performanță și mă refer, în special, la Computerul Tomograf și aparatura pentru examinarea RMN. Banii au fost redistribuiți pentru repararea acestora și pentru efectuarea investigațiilor într-o altă unitate. Așa cum bine știți, spitalul a încercat și a reușit să rezolve acetse probleme extrem de importante și, din acest motiv, banii au fost redistribuiți către rezolvarea acestor probleme extrem de importante. În ceea ce privește căldura, de la începutul acestui an s-au demarat procedurile pentru achiziționarea schimbătoarelor de căldură. Acestrea trebuiau reparate cu peste 10 ani în urmă. S-a procedat la rezolvarea acestei probleme. S-a rezolvat această procedură astfel încât, în maxim 14 zile spitalul va avea caldura”, a menționat medicul craiovean.
În ceea ce privește problema disfuncțiilor în aprovizionarea cu medicamente, Cristina Geormăneanu a explicat cum poate fi rezolvată problema, pe termen scurt. „Pacienții trebuie să se adreseze conducerii spitalului și să ridice această problemă. Ea este cunoscută în parte. Atunci când este nevoie ca un pacient să-și cumpere medicamente prescrise de către un medic curant, acest lucru trebuie să se întâmple în urma prescrierii unei rețete parafate, iar pacientul să se prezinte cu ea la conducerea spitalului în vederea decontării sumelor cheltuite”.