Viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a participat, în data de 18 septembrie 2018, la prima ediție a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care se desfășoară la București. Cu această ocazie, demnitarul român a susținut o alocuțiune, în calitate de vorbitor principal, în cadrul panelului de dezbateri dedicat potențialului de cooperare cu statele vecine regiunii definite de statele membre ale I3M.
„Este un subiect deosebit de important și de actual în contextul geopolitic vibrant și complex pe care îl traversăm. Mă refer aici nu numai la provocările cu care se confruntă regiunile Balcanilor de Vest sau Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, dar și la imensul potențial de cooperare care există cu statele din aceste zone, atât în contextul I3M, dar și în perspectiva integrării europene și euro-atlantice”, a subliniat vicepremierul Ana Birchall.
Totodată, Ana Birchall a evidenţiat faptul că implicarea activă şi sprijinul constant al României pentru Iniţiativa celor Trei Mări au la bază „convingerea noastră fermă că acest format de cooperare are potenţialul de a aduce creştere economică regiunii I3M şi ţărilor învecinate, printr-o interconectivitate sporită nu numai în domeniile infrastructurii, energiei şi digital, dar şi între comunităţile de afaceri”.
Vicepremierul român a apreciat că într-un context geopolitic regional complicat, Inițiativa celor 3 Mări poate deveni un reper al stabilității, securității și dezvoltării economice. ”Sunt încrezătoare că Inițiativa Trei Mări poate aduce beneficii economice substanțiale vecinilor noștri. Cooperarea mai strânsă în proiectele concrete de interconectivitate dintre țările noastre va servi drept dovadă că, spre deosebire de alte opțiuni, perspectiva comună europeană și euro-atlantică este singura care poate asigura prosperitatea și creșterea durabilă, în acord cu așteptările cetățenilor noștri”, a accentuat Ana Birchall.
Inițiativa celor Trei Mări (Three Seas Initiative) este un forum de cooperare regională a țărilor din Europa Centrală și de Est, care sunt membre ale Uniunii Europene.
Inițiativa a fost lansată de Croația și Polonia. Concepută inițial ca o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, Inițiativa (I3M) reunește cele 12 state membre ale UE aflate dispuse pe o axă nord-sud de la Marea Baltică la Marea Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.
Acest format a fost stabilit după cele din Croația (2016) și Polonia (2018). Obiectivul central al Summit-ului va fi girarea, la nivel înalt, a unei liste scurte de proiecte majore de interconectare în domeniile energiei, transportului și digital. Lista proiectelor va fi agreată, în prealabil, de cele 12 participante la I3M.
În marja Summitului are loc prima ediție a Forumului de Afaceri I3M. Acesta include o dimensiune privind posibilitățile de implicare a mediului de afaceri în implementarea proiectelor girate la nivel înalt și una dedicată tinerilor antreprenori, start-up-urilor, IMM-urilor și incubatoarelor de afaceri.