Orice măsură menită să contribuie la reducerea/ eliminarea fenomenului coruptiei în spitale este binevenită, atâta vreme cât are la bază decizii raționale, generate de un dialog consistent și permanent între autoritățile statului și actorii instituționali din sistem, în primul rând, Colegiul Medicilor din România.
”Nu cred că trebuie generalizată acuzația de corupție în sistemul medical.
Dintre cei 58000 de medici din România, doar 300 au fost condamnați definitiv pentru acte de corupție. Cred că este nevoie de o Strategie anticorupție în spitale, care să rezolve problema fără a genera alte abuzuri.
Nu ajută la nimic crearea unei stări de suspiciune generalizată sau lezarea în masă a demnității medicilor care, în majoritatea lor, își fac datoria cu profesionalism, sacrificiu și bunăcredință”- consideră medicul oncolog, Amelia Drăcea, vicepreședinte ALDE Dolj.
ALDE este în favoarea unor politici publice de toleranță zero pentru practicile neetice și corupte, nu doar în chestiunea îngrijirii pacienților, dar și în ceea ce privește cercetarea clinică și managementul medical. Transparența, competiția corectă și responsabilitatea în toate activitățile medicale trebuie să fie dominantele sistemului.
Orice decizie guvernamentală trebuie sa aibă în vedere impactul ei social, mai cu seamă în sectorul medical, unde scopul îl reprezintă sănătatea publică, salvarea vieților omenești.
Scăderea încrederii pacienților în personalul medical, aflate acum la o cotă de cca 60%, are un potențial distructiv major pentru sistemul medical. O relație bună medic-pacient este prima condiție pentru un tratament optim.
Bătălia legitimă împotriva cazurilor de spăgi în spitale, pe lângă sancționarea medicilor cu o integritate știrbită, trebuie să aibă și o puternică dimensiune educațională la nivelul pacientului.
”Ca medic oncolog aș vrea sa le spun tuturor pacienților și pe această cale, că, oriunde s-ar trata ei, nu vrem să condiționăm actul terapeutic de primirea unor foloase materiale. Datoria noastră este să îi tratam egal pe toți cei care au nevoie de ajutor. Ii sfătuiesc să renunțe la a mai face presiuni în sensul acordării unor ”atenții” medicilor. Ar ajuta mult la rezolvarea problemei în discuție, întelegerea pacienților că viața și sănătatea lor nu depind de aceste ”atenții ”- a mai precizat vicepreședintele ALDE Dolj.
Ne exprimăm speranța că dialogul instituționalizat guvern- medici-pacienți va rezolva, într-o manieră cu adevarat reglementată, și problemele de integritate din sistemul medical așa cum a rezolvat și alte probleme importante din sistem, în ultimii ani: programele și proiectele științifice de succes, creșterea salariilor și a bugetelor de investiții.
ALDE consideră că personalul medical din Romania face performanță în tratarea eficientă a pacienților, în condiții uneori improprii, din punct de vedere tehnic. Accidentele de integritate nu trebuie să conducă la declarații oficiale care să aducă atingere calității umane și prestigiului tuturor medicilor și a altor cadre medicale din țara noastră.