Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Jiu – Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj monitorizează în continuare toate râurile din Dolj, iar acolo unde este cazul se intervine încă din această dimineaţă.
Ca urmare a precipitaţiilor căzute în ultima perioadă şi a cedării apei din stratul de zăpadă s-au produs scurgeri de pe versanţi şi torenţi, ducând la creşteri de niveluri şi debite pe râul Teslui, fără depăşirea cotelor de apărare. În acest context, în această dimineaţă a fost inundată partea carosabilă a DJ 641 Mischii – Caracal, în localitatea Pieleşti, sat Parsani, pe o lungime de 50 m cu o înălţime a lamei de apa de 40-50 cm. Fenomenul a fost posibil datorită incapacităţii de preluare a debitului de apă de către tuburile de scurgere din zona de subtraversare a podului de cale ferată.
Circulaţia în zonă a fost închisă de către Poliţia Rurală şi reprezentanţi ai CLSU Pieleşti, fiind dirijată pe o rută ocolitoare situată aval 500 m, până la retragerea apei de pe carosabil.
Ţinând cont de actuala situaţie hidro-meteorologică, în continuare se monitorizează evoluţia nivelurilor şi debitelor pe cursurile de apă şi se intervine acolo unde este necesar de către personalul Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj.
În această dimineaţă a fost atinsă Cota de Atenţie pe râul Jiu, la staţia hidrometrică de la Răcari, formaţia de lucru Craiova- Scaieşti monitorizând cursul de apă şi, totodată, acţionând cu un buldoexcavator la deblocarea gheţurilor pe pârâurile Racoviţa şi Almăjel.
Formaţia de lucru de la Robăneşti a deblocat pârâul Teslui, la Pieleşti, la primele ore ale dimineţii, spârgând podurilele de gheaţă. Situaţia este sub control, drumul rămâne închis.
Angajaţii A.B.A Jiu– S.G.A Dolj monitorizează pârâul Vlaşca, la Lăcriţa, comuna Robăneşti şi acţionează la deblocarea cursului de apă în zona podurilor.
Ţinem să menţionăm că, toate cursurile de apă aflate în administrarea Administraţiei Bazinale de Apă Jiu din judeţele unde a fost instituit Cod galben de inundaţii, Dolj, Gorj şi Mehedinţi sunt ţinute sub observaţie şi monitorizate de către personalul nostru, acesta fiind gata să intervină în orice moment.
Conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, precum şi de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, în următorul interval de 24 de ore, nivelurile şi debitele vor fi în creştere ca efect combinat al precipitaţiilor lichide prevăzute,cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării pe râuri.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, pe unele râuri din sudul ţi sud-vestul ţării, ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării. Formațiunile de gheață vor fi în diminuare şi restrângere pânâ la eliminare.