În contextul desfășurării în această perioadă a cursurilor școlare, în mediul on-line, polițiștii s-au adaptat și desfășoară activități de prevenire a victimizării copiilor prin intermediul aplicațiilor de învățare.
În cadrul sesiunilor on-line, polițiștii ”au stat de vorbă” cu cei mici, elevi ai mai multor unități de învățămât din județ, oferindu-le acestora recomandări privind siguranța lor acasă, pe stradă sau la joacă.
De asemenea, prin intermediul recomandărilor preventive, polițiștii au atras atenția copiilor, care în această perioadă petrec mai mult timp în mediul virtual decât de obicei, asupra consecințelor la care se expun printr-o utilizare neadecvată a internetului, în caz contrar, putând deveni foarte ușor victime ale acestui mediu.
Ca de obicei, elevii au fost încântați și s-au arătat interesați de diverse subiecte referitoare la siguranța lor, adresând polițiștilor întrebări pe marginea celor discutate în cadrul ”activităților preventive on-line”.
Iată câteva dintre recomandările oferite elevilor de către polițiști:
– Când sunt singuri acasă, să nu deschidă ușa persoanelor necunoscute, indiferent sub ce pretext se prezintă acestea!
– Ușa locuinței trebuie să fie permanent încuiată, chiar și atunci când sunt acasă!
– Când sunt la joacă, în jurul locuinței, să nu se îndepărteze de această zonă fără a cere voie părinților. Aceștia trebuie să știe în orice moment unde se află proprii copii!
– Să nu accepte cadouri, de exemplu jucării sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunosc!
– Să nu urce în mașina niciunei persoane necunoscute, chiar dacă aceasta pare foarte amabilă!
– Pe internet se găsesc multe informații și jocuri interesante. Copiii trebuie să folosească doar paginile destinate lor și să îi roage pe părinți să le spună care pagini sunt sigure!
– Să nu furnizeze în mediul online sau necunoscuților date personale: numele și prenumele, adresa unde locuiesc, numărul lor de telefon sau al părinților, locul lor de muncă, programul familiei.
– Să se oprească întotdeauna înainte de a traversa strada! Să nu stea  pe marginea trotuarului!
– Să privească în stânga, apoi în dreapta și din nou în stânga! Să traverseze strada doar pe culoarea verde a semaforului electric!
– Să traverseze strada numai pe marcajul pietonal, iar în lipsa acestuia pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că nu trece niciun vehicul!
– Să nu traverseze strada în fugă!
– Să evite să vorbească la telefon când traversează strada!
– Atunci când nu sunt amenajate trotuare, să se deplaseze pe partea stângă a drumului public, cât mai aproape de marginea acestuia!
– Atunci când coboară din autobuz, tramvai sau mașină, să nu traverseze strada prin fața sau prin spatele acestora!
– Știm că tuturor copiilor le  place să meargă pe bicicletă, însă trebuie să cunoască faptul că până la vârsta de 14 ani nu se pot deplasa cu aceasta decât în parcurile unde accesul bicicliștilor nu este resticționat. De asemenea, să nu uite că bicicleta trebuie echipată corespunzător!

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !