Echipele operative din cadrul Administrației Bazinale de Apă Jiu, subunităților județene, Dolj, Gorj, Mehedinți și Hunedoara sunt active și pregătite să intervină cu utilaje și materiale specifice apărării împotriva inundațiilor.
Pe sectoarele de râuri vizate de avertizările hidrologice, Administrația Bazinală de Apă Jiu asigură cu personal suplimentar monitorizarea și supravegherea permanentă a situației hidrologice în zonele de risc la inundații.
Se menține permanent legătura cu primăriile și toate autoritățile locale care sunt implicare în prevenirea inundațiilor.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj are stocuri de nisip la cantoane, iar personalul a verificat starea lucrărilor cu rol de apărare pe cursurile de apă interne.
Reprezentanții A.B.A Jiu – S.G.A Dolj au fost sâmbătă, împreună cu Prefectul județului Dolj, dl. Dan Diaconu și cei de la ISU Dolj în teren și s-au verificat zonele afectate anul trecut de inundații.
“Au fost verificate, împreună cu autoritățile județene, Prefectul județului Dolj și cei de la ISU Dolj, lucrările cu rol de apărare împotriva inundațiilor pe râurile unde în 2023 au fost probleme. Amintim aici localitățile Cernătești, Grecești, Secu, Sopot și Gogoșu, care atunci au fost afectate. Suntem pregătiți pentru astfel de situații. Au fost decolmatate albiile râurilor care străbat comunele acestea, primarii au făcut stocuri de nisip. Ținem permanent legătura cu fiecare și, atât noi cei de la A.B.A Jiu, cât și celelalte autorități locale implicate, facem tot ce este nevoie. Subliniez că, până la această oră, cantitatea de precipitații căzută nu ridică probleme”, director A.B.A Jiu, inginer Daniel Naicu.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj a luat și alte câteva măsuri de pregătire încă de ieri, în Centrul de Intervenție Rapidă pregătind saci cu nisip ce vor putea fi folosiți în caz de nevoie.
Utilajele de intervenție sunt pregătite. Au fost verificate zonele sensibile pe cursurile de apă din județe. Totodată, personalul la nivelul serviciilor de Dispecerat care asigură fluxul informațional în situații de urgență va fi dublat.
Fiind sub cod galben de inundații și existând riscul de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, personalul A.B.A Jiu, fie hidrologi, agenți hidrotehnici, ingineri, muncitori, acordă o vigilență sporită în cazul desfășurării unor activități expuse la inundații, cu precădere în secțiunile monitorizate hidrometric sau punctele sensibile din trecut.
Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, motiv pentru care recomandăm populației să țină cont de avertizările autorităților.
Este interzisă circulația, prin vaduri, prin cursurile de apă, mai ales în locurile neamenajate. Să evite desfășurarea activităților pe malurile apelor, precum și în apropierea podurilor și a podețelor.
Deṭinătorii de iazuri piscicole trebuie să asigure funcṭionarea corespunzătoare a sistemelor de evacuare a apelor și să monitorizeze nivelurile în acumulări, astfel încât să poată solicita în timp util evacuarea unor volume de apă cu scopul atenuării în siguranță a debitelor afluente.
În această dimineață, cantitățile de precipitații înregistrate în bazinul hidrografic au fost:
– la SH Petroşani: 1.2 l/mp la Lazăru.
– la S.G.A. Gorj: 2.5 l/mp la Godineşti.
– la S.G.A. Mehedinţi: 3.0 l/mp la Cloşani, Broşteni.
Previous ArticleGala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici