Date statistice recente la nivelul UE ne arată că România este în continuare pe ultimele locuri în privința natalității. Specialiștii avertizează că dacă vom lua rapid măsuri de creștere a natalității, putem spera ca în următorii 40 de ani să revenim pe creștere în privința sporului demografic. Altfel, riscăm ca la orizontul anului 2050 să mai fim doar vreo 13-14 milioane de români în România.
Noi considerăm că, pentru creșterea natalității, stimulentele de ordin material nu sunt suficiente. Tinerele familii în care ambii soți urmează o carieră profesională trebuie să aibă siguranța, încrederea și confortul de a lua decizia de a avea unul sau mai mulți copii.
Acest lucru presupune ca părinții să își știe copiii bine îngrijiți și educați, în special în primii 7 ani de viață, atât de importanți pentru dezvoltarea lor. Pentru aceasta, construirea unui număr suficient de creșe și grădinițe este determinantă.
Realizarea unui astfel de program amplu s-ar putea face în parteneriat public – privat, prin măsuri clare de încurajare a angajatorilor privați de a participa la astfel de parteneriate.
Angajatorii ar putea construi din fondurile lor (pe terenuri puse la dispoziție de comunitate) în proximitatea companiilor proprii creșe și grădinițe pentru copiii angajaților și nu numai, iar sumele plătite să le fie scăzute din impozitele calculate.
Este una dintre măsurile care ar susține ideea de investiții inteligente în educație, în fapt investiții vitale în viitorul nostru comun.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !