Consiliul Concurenţei şi Ambasada României în Franţa au organizat, la sediul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) de la Paris, un eveniment cu prilejul aniversării a 20 de ani de concurenţă în România.
Realizările României în privința aplicării regulilor de concurență au fost evidenţiate de Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa, Rupert Schlegelmilch, ambasadorul Uniunii Europene pe lângă OCDE, președintele Comitetului Concurență al OCDE, profesorul Frédéric Jenny și șeful diviziei Concurență a OCDE, Alberto Gomes care au subliniat faptul că, în acest domeniu, România a trecut de la stadiul de beneficiar la cel de furnizor de asistență tehnică pentru țările din vecinătatea sa.
Autoritatea de concurenţă a obținut în anul 2014 statutul de asociat al Comitetului Concurență al OCDE, România fiind singurul stat non-membru al OCDE care beneficiază de acest statut.
La rândul său, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei a arătat că bilanţul activităţii instituţiei cuprinde realizări deosebite: sancţiuni în valoare totală de 574 milioane euro, în urma derulării cazurilor de practici anticoncurenţiale (un caz complex, de referinţă este investigaţia de pe piaţa carburanţilor), intensificarea activităţii normative – un exemplu de succes fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la credite -şi implementarea unor noi proiecte – „Monitorul Preţurilor” – comparatorul de preţuri în domeniul alimentar, toate acestea generând economii pentru consumatori de peste un miliard de euro, conform Academiei de Studii Economice.
De asemenea, preşedintele Consiliului Concurenţei a mulţumit OCDE pentru sprijinul acordat până în prezent şi a reamintit că autoritatea de concurenţă a preluat din practica OCDE o serie de instrumente pentru identificarea practicilor anticoncurenţiale, precum ghidul de detectare rapidă a licitațiilor trucate. De asemenea, în urma proiectului derulat de Consiliul Concurenţei cu sprijinul OCDE pentru Analiza impactului legislaţiei în vigoare în sectoare cheie ale economiei româneşti, au rezultat 152 de recomandări pentru îmbunătăţirea cadrului de reglementare în trei domenii: procesarea produselor agro-alimentare, transportul de mărfuri (terestru şi naval) şi construcţiile (în principal, materiale de construcţii şi proiectarea pe baze concurenţiale a licitaţiilor aferente lucrărilor de construcţii civile).
Acest eveniment se circumscribe eforturilor autorităților române de promovare a candidaturii țării pentru statutul de membru OCDE în următorul val de extindere, ce urmează a fi decis în aceasta vară.
La eveniment au participat delegațiile statelor membre ale Comitetului Concurență al OCDE, reprezentanți ai Secretariatului OCDE și ai corpului diplomatic.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !