Din 2014, 21 iunie a devenit Ziua Monduala a iei romaniești. Ia este o bluză, componentă a costumului tradițional românesc, purtată de femei. Este confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic. Este împodobită cu broderii în motive populare românești mai ales la mâneci, pe piept și la gât. Unele ii sunt împodobite și cu mărgele sau paiete.
Modelele broderiilor și podoabelor diferă de la o zonă la alta pe meleagurile locuite de români de la Nistru până în Banatul sârbesc. În Moldova s-au purtat în special râurii costișați / chezuri / piezuri – adică oblici. În sud, s-au purtat râurii în șiruri verticale; fie multe și fine, ca în Râmnic sau Ilfov, fie râuri copleșitori, compuși din motive mari și late, cu nume specifice, pentru Muscel „codri”, „șerpeasca”, etc. Pe ambele maluri ale Oltului și în Oltenia, s-au purtat mai mult râurii „înfurcați” ca niște ramuri (furci) care pleacă dintr-un ax de simetrie numit „cosoi”. In Gorj apare tipul de râuri numiți „săbiate”; cosoiul dispare și fostele ramuri sunt acum benzi evidente, care se întâlnesc pe centrul mânecii, în unghi. Dupa ce încrețul și-a pierdut rolul functional, a fost păstrat totuși ca bandă decoartivă, aproape nelipsit în compoziția mânecii. Sunt excepții iile mai noi din Muscel și Prahova, unde râurii pleacă direct din altiță, repetând aceleași modele. Altă excepție sunt iile mai noi (1900) de pe Valea Oltului, unde toată mâneca este acoperită de broderie fină, numita „tablă”. Tot atunci iile din sud s-au îmbogățit cu fluturi (paiete) și fir (metalic). În Bucovina s-au folosit mărgele – în special pentru a îmbogăți încrețul; dar apar și pe altițe câteodată.
În Bănie, astăzie de serbează a treia ediția a „Craiova de îmbracă în IE”. Organizatorul evenimentului este, la fel ca și anii trecuți, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”.
Craiova se alătură astfel sutelor de oraşe din Romania si de peste hotare care promovează ia, bluza românească, pentru a deveni un brand de ţară recunoscut pe toată planeta.
Manifestările organizate sub egida Primăriei Municipiului Craiova vor cuprinde: o parada a iei, o sedinta foto pentru participanţii la paradă, un concurs cu premii şi un spectacol folcloric.
Începând cu orele 18,00, organizatorii așteaptă iubitorii portului popular, și nu numai, în Piaţa Mihai Viteazul. Doamne si domni, fete şi băieţi îmbracaţi în ie sau cămaşă tradiţională în cazul bărbaţilor sunt aşteptaţi pentru parada. Parada se va desfasura pe traseul Piaţa Mihai Viteazul, Palatul Telefoanelor, Centrul Vechi.
Ora 19:00, Centrul Vechi – sedinta foto pentru participanţii îmbracaţi în ie. După sedinţa foto, vom incepe concursul la care se va premia cea mai autentică ie si cea mai fotogenică apariţie îmbracată, bineinţeles în ie. Premiile vor fi oferite de stilistul Florin Burescu si de fotograful profesionist Florin Florescu.
Ora 20:00, spectacol folcloric la care îşi vor da concursul soliştii: Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Petrică Mîțu Stoian, Marius Măgureanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Cristian Bănăţeanu, Manuela Motocu, Aneta Şişu, Ciri Mayer, Liviu Dică, împreună cu orchestra şi dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”.
S-au alăturat evenimentului pentru a marca Ziua Universala a iei: Ansamblul Folcloric “Altita” din Maglavit, Ansamblul Folcloric “Ropota” Ciuperceni, Ansamblul Folcloric “Mugurasul”, Scoala Lesile, Comuna Simnicu de Sus, Ansamblul Folcloric “Mladitele” al Scolii Gimnaziale Cotofenii din Dos, Ansamblul Folcloric “Alunelul” din Pieleşti, Ansamblul Folcloric “Izvorasul” din Bratovoiesti, Ansamblul Folcloric “Segarceanca”, Ansamblul Folcloric “Doina Mischiului”, Ansamblul Folcloric „OLTENASII” din Scaesti, Ansamblul Folcloric „Barsancuta” al Colegiului N. Pedagogic „Stefan Velovan” Craiova, Ansamblul Folcloric “Hora Desnatuiului” al Casei de Cultura din Barca, Ansamblul Folcloric “Mugurasi de Jiulet” din Tatomiresti și Ansamblul “Craiovenii din casuta”.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !