Miercuri se încheie stagiunea corală 2016/2017, cu un medalion componistic Irina Odăgescu- Eugen Petre Sandu. Interpretează Corala academică a Filarmonicii ”Oltenia” dirijată de maestrul de cor Pavel Şopov, piesele semnate de Eugen Petre Sandu fiind conduse muzical chiar de către compozitor. Acompaniamentul este asigurat de către pianista Corina Stănescu, iar repertoriul abordat cuprinde lucrări religioase, prelucrări folclorice şi traspunerea muzicală a unor texte poetice, o parte aparţinând scriitorilor Tudor Arghezi şi Radu Gyr.
În program:
Irina Odăgescu: ”Tatăl nostru”
Dirijor: PAVEL ȘOPOV
Eugen Petre Sandu: ”Rugă”
Eugen Petre Sandu: ”Am visat” (versuri: Corina Luca)
Dirijor: EUGEN PETRE SANDU
Irina Odăgescu: ”Stă în puterea noastră, oameni” (versuri: Ioan Melinte)
Dirijor: PAVEL ȘOPOV
Eugen Petre Sandu: ”Mica suită” (versuri populare)
Dirijor: EUGEN PETRE SANDU
Irina Odăgescu: ”La ivit de zori” (versuri: Ioan Melinte)
Irina Odăgescu: ”Cântecul miresei” (versuri populare)
Dirijor: PAVEL ȘOPOV
Eugen Petre Sandu: ”Imn morților” (versuri: Radu Gyr)
Eugen Petre Sandu: ”Fantezie” (versuri: Corina Luca)
Dirijor: EUGEN PETRE SANDU
Irina Odăgescu: ”Mireasă mândru ți-i portu” (versuri populare)
Dirijor: PAVEL ȘOPOV
Eugen Petre Sandu: ”Tâlharul pedepsit” (versuri: Tudor Arghezi)
Dirijor: EUGEN PETRE SANDU
Irina Odăgescu: ”Cântând plaiul Mioriței” (versuri: Nicușor Constantin)
Dirijor: PAVEL ȘOPOV
Eugen Petre Sandu: ”Leagăn fără cântec” (versuri: Radu Gyr)
Eugen Petre Sandu: ”Manea”
Dirijor: EUGEN PETRE SANDU
Irina Odăgescu: ”Ia românească”
Dirijor: PAVEL ȘOPOV
Pavel Şopov a absolvit succesiv Liceul de Muzică „George Enescu“ din Bucureşti (1973) şi Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din capitală (1978), secţia pedagogie muzicală (specializarea muzică vocală şi instrumentală).  În anul 1987 a preluat conducerea corului Liceului de Artă din Craiova efectuând turnee atât în ţară, cât şi în străinătate, participând la numeroase manifestări culturale. A fost dirijor al corului Filarmonicii “Oltenia” şi maestru de cor la Teatrul Liric “Elena Teodorini”. De-a lungul anilor, a desfăşurat şi o intensă activitate didactică, fiind profesor titular (o perioadă şi director) al Liceului de Artă “Marin Sorescu”, iar, în ultimii ani, lector universitar doctor la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova; actualmente, îndeplinește calitatea de maestru de cor al Filarmonicii oltene.
Născut în anul 1965, Eugen-Petre Sandu este dublu licenţiat în muzică (specializările pedagogie muzicală şi compoziţie). După absolvirea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, în perioada 2001 – 2004 a urmat studii doctorale, în teza sa de doctorat abordând tema “Stabilitate şi spontaneitate în creaţia epică folclorică” (îndrumător – prof. univ. dr. Gheorghe Oprea). Din anul 1996 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, iar din anul 2004 a devenit şi membru al Asociaţiei Naţionale Corale din România. Simultan cu desfăşurarea carierei dirijorale, Eugen Petre Sandu a activat şi ca profesor de clarinet şi compoziţie, remarcându-se, totodată, şi în domeniul compoziţiei. În perioada 1991 – 2013 a fost cadru didactic asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Din anul 2003 desfăşoară o importantă carieră didactică în calitate de conferențiar universitar doctor în cadrul Departamentului de Muzică al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova.
Irina Odăgescu-Ţuţuianu a absolvit cursurile Universităţii de Muzică din Bucureşti, la clasa de compoziţie a prof. Alfred Mendelsohn şi Tiberiu Olah.
În domeniul componistic, a abordat muzica vocal-somfonică, simfonică, camerală şi corală, obţinând o serie de distincţii importante. Este profesor doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti; a fost secretar al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, precum şi vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale Corale din România încă de la fondarea acesteia, până în 1998. În majoritatea creaţiilor sale muzicale, Irina Odăgescu-Ţuţuianu dovedeşte preocuparea de a realiza o sinteză, reunind elemente ale tradiţiei muzicale universale şi ale problematicii limbajului contemporan în cadrul unui modalism îmbogăţit cu structuri seriale. În această privinţă, ea utilizează o tehnică de compoziţie modernă care îi permite să exprime cele mai variate stări afective, mai cu seamă în domeniul muzicii vocal-simfonice şi corale. Tradiţionalul şi avangarda se regăsesc în egală măsură în creaţia compozitoarei, aflate în căutarea perenului şi transcendenţei în arta contemporană.
Apreciata muziciană, Corina Stănescu, a studiat pianul mai întâi la Craiova cu profesoara Mariana Ilie şi a absolvit, în anul 1983, Academia de Muzică din Bucureşti, specializarea pian, la clasa profesorului Constantin Ionescu-Vovu. Datorită performanţelor sale interpretative de o calitate indubitabilă, Corina Stanescu se bucură de preţuirea unanimă a publicului şi a criticilor de specialitate. În prezent, desfasoară o intensă activitate artistică şi didactică, fiind solist instrumentist al Filarmonicii „Oltenia”, maestru corepetitor la Teatrul Liric Elena Teodorini şi profesor asociat (acompaniament – corepetiţie) în cadrul Departamentului de Muzică al Facultaţii de Litere – Universitatea din Craiova.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !