La fel ca în fiecare an, sacrificarea mieilor și iezilor se va face în punctul special amenajat în Piața Chiriac. „Punctul de sacrificare urmează a-și desfășura activitatea, ca de obicei, în săptămâna dinaintea Sărbătorii Pascale, pentru a le oferi craiovenilor, și nu doar lor, posibilitatea de a-și alege direct de la comercianți mieii sau iezii pe care îi doresc pentru masa tradițională de Paște și de a sacrifica în condiții optime animalele achiziționate de aici. În acest sens, s-au făcut deja demersurile legale pe lângă Primăria Craiova și Direcția Sanitar-Veterinară Dolj, în vederea obținerii aprobărilor și autorizațiilor necesare, în paralel fiind demarate pregătirile pentru amenajarea punctului de sacrificare. Așteptăm aici crescători de animale atât din Dolj, cât și din județele limitrofe, care știu din ceilalți ani că își pot vinde mieii sau iezii în Piața Chiriac din Craiova”, se arată într-un comunicat remis presei.

Potrivit normativelor europene, sacrificarea animalelor – inclusiv a mieilor și iezilor de Paște – se poate realiza numai în abatoare specializate, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare. Punctul de vânzare și tăiere a mieilor din Piața Chiriac urmează să-și desfășoare activitatea începând de luni, 14 aprilie, și până sâmbătă, 19 aprilie, inclusiv, între orele 8-17, funcționând pe aceleași principii ca și un abator. Va dispune de spații dotate cu apă potabilă caldă și rece, fiind prevăzut cu toate ustensilele necesare acestor operațiuni, inclusiv cu asomator și stație de sterilizare a cuțitelor. Sacrificarea se va face doar de măcelari autorizați, cu analizele medicale la zi, iar carcasele de miel sau ied vor fi verificate de un medic veterinar, care le va aplica marca de sănătate înainte de a fi înmânate cumpărătorilor. În acest punct de comercializare și sacrificare vor putea fi vânduți și tăiați numai miei și iezi crotaliați, ce trebuie să fie însoțiți de toate documentele sanitar-veterinare impuse de legislația în vigoare.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.