Organizația Salvați Copiii și Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională – CMBRAE derulează, cu sprijinul Banca Transilvania, proiectul pilot de orientare vocațională și consiliere în carieră What’s next?, în anul școlar 2024-2025. Aproape jumătate dintre elevii români chestionați în ancheta derulată de Salvați Copiii România și Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională – CMBRAE au o viziune optimistă asupra viitorului profesional (45,2%), iar majoritatea celorlalți (46,4% din eșantion) se situează într-o zonă a incertitudinii sau a optimismului moderat. Doar puțin peste 5 procente (5.4%) sunt pesimiști și aproape 3% nu au o impresie bine conturată cu privire la acest aspect.
Scopul proiectului este să contribuie la asigurarea accesului elevilor din municipiul București la un proces de consiliere și orientare în carieră de calitate, prin formarea specialiștilor și dezvoltarea de mijloace moderne de informare pentru elevi/părinți/specialiști care să asigure elevilor un parcurs academic și profesional adaptat potențialului fiecăruia.
În ceea ce privește persoanele în care au încredere pentru ghidarea în alegerea carierei, răspunsurile din ancheta Salvați Copiii confirmă gradul mare de încredere acordată părinților în ceea ce privește explorarea înclinațiilor și capacităților personale (74,7% dintre respondenți considerând că părinții îi ajută în mare și foarte mare măsură în această direcție). Cu o diferență semnificativă urmează resursele și aplicațiile digitale 45,8%  și profesorii de la disciplinele preferate (41,4%).
Ancheta mai relevă că:
– Aproape doi din cinci elevi (38,5%), deși au auzit despre Orientare și consiliere în carieră, spun că nu au participat la astfel de activități și mai puțin de un sfert dintre respondenți au indicat că ar fi avut o experiență anterioară în acest domeniu;
– Două treimi dintre elevi (66,3%) ar fi dispuși să aloce cel puțin două ore pe lună pentru participarea la activități de consiliere și orientare în carieră;
– Dintre specialiștii de la nivelul unității de învățământ, interlocutorii cel mai frecvent indicați sunt consilierii școlari, urmați la mică diferență de profesorii diriginți. Pe de altă parte, și procentul celor care au abordat aceste subiecte cu alți profesori din școală este relativ ridicat;
– În ceea ce privește dificultățile pe care elevii le resimt atunci când ar trebui să-și aleagă cariera, teama de eșec  este numită pe primul loc – 67,9%, urmată de nesiguranța legată de viitor – 54%.
„Copiii se tem de eșec atunci când sunt puși în fața unor alegeri de carieră, pentru că au nevoie de mai multe informații și mai ales de recomandări, pe baza cărora să-și întărească încrederea. Orientarea și consilierea pentru carieră sunt esențiale, pentru că ajută copilul să se valorizeze și să investească activ în formarea intelectuală și socială”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
“Putem parcurge multe drumuri în viață, cu destinații diferite, unele care ne aduc satisfacții, altele prin care acumulăm doar experiențe. Pentru a ajunge la destinație, este important să fim bine echipați, pregătiți pentru orice situație inedită care ar putea să apară pe parcurs. Școala, alături de familie, ar trebui să ne echipeze suficient de bine pentru a naviga in siguranță pe drumurile vieții. Totuși, pentru a ajunge la acele destinații care ne împlinesc, ghidarea și îndrumarea către acestea sunt necesare. Consilierea și orientarea în carieră reprezintă setul de activități care au rolul de a ne ghida în alegerea rutelor care ne valorifică potențialul, care ne ajută să distingem între ceea ce ni se potrivește și ce nu, ne ajută să ajungem mai repede și mai ușor la ceea ce ne împlinește”, a adăugat Aura Stănculescu,  Director CMBRAE.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !