Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Muzeul Cărții și Exilului Românesc, cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj și cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, având partener media TVR Craiova, organizează luni, 16 decembrie a.c., începând cu ora 11.00, conferința „Calea ascetică a Adevărului în Învățăturile Sfântului Neagoe Basarab”. Prelegerea, a treia din cadrul sesiunii 2024-2025 a Atelierelor Synaxis, va fi susținută de prof. dr. Daniel Mazilu, în Salonul Expozițional-parter al Muzeului Cărții și Exilului Românesc din Craiova.
Cartea pe care se bazează dezbaterea a fost propusă de invitat în virtutea actualității ei. „În Învățăturile Sfântului Neagoe Basarab către fiul său Teodosie, lucrare fundamentală a culturii noastre, descoperim o veritabilă terapeutică a omului contemporan – mirean ori cleric, adolescent sau vârstnic, conducător de oameni ori membru al unei comunități -, care dorește să învingă ignoranța ce învăluie tainele vieții, să stea împotriva minciunii care îl dezumanizează și să rabde valurile secularizării. Adevărul pe care îl descoperim în paginile acestei cărți ni se relevă, spunea Alexandru Mironescu, după măsura la care ne aflăm, dar și după dorința de a-L întâlni în starea cea mai favorabilă acestei întâlniri. De aici perspectiva unei căi ascetice la care suntem invitați în toate cele 11 capitole ale cărții”, susține prof. Daniel Mazilu.
Atelierul de lectură Synaxis a fost conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare. Aflat la a treia ediție, Atelierul a păstrat, în esență, același format: fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale. În anul universitar 2024-2025 tema generală a întâlnirilor Synaxis este „Ce este adevărul? Despre cunoaștere și discurs”. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați, specialiști în domeniu.
Întâlnirile furnizează cadrul propice nașterii unor discuții vii, a reflecțiilor și a reacțiilor menite să suscite interogații și căutare personală. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.
Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.