Cei mai mulți dintre copiii rămași în țară, în urma migrației economice a unuia sau a ambilor părinți, apreciază că nevoia de sănătate este prima prioritate pentru ei, urmată de sentimentul de siguranță și de acoperirea nevoilor materiale de bază, arată rezultatele unei anchete derulate de Salvați Copiii România, în rândul beneficiarilor.
Astfel, pentru a evalua prioritățile copiilor ai căror părinți muncesc peste hotare incluși în programele Salvați Copiii, acestora li s-a cerut să evalueze patru categorii de nevoi/arii de interes (educație și formare profesională, relațiile cu cei din jur, activități și stare generală de bine), fiecare arie de interes fiind explorată prin intermediul a mai multe întrebări.
La nivel general, cel mai mare punctaj (mediu) a fost acordat următoarelor nevoi:

· Stare de sănătate – să ai o stare de sănătate bună 4.52
· Siguranță în relațiile cu ceilalți  – să te simți în siguranță în relațiile cu ceilalți, acasă și nu numai (să nu fii expus la violență acasă, să nu fii hărțuit pe internet etc.) 4.44
· Acoperirea nevoilor materiale de bază – să ai tot ce îți trebuie (cum ar fi haine, mâncare) și să locuiești într-o casă confortabilă 4.44
· Fericire – să fii fericit 4.43

Cele mai mici punctaje medii au fost acordate participării la activități culturale și ecologice și accesului la tehnologie și internet (3.94).
„Copiii care nu-și au părinții alături, zi de zi, pentru că aceștia sunt nevoiți să muncească în alte țări, simt o responsabilitate crescută și se tem să nu fie puși în situații în care să le fie afectate siguranța și sănătatea. Dincolo de sprijinul socio-economic, ei au nevoie de integrare educațională, de sprijin emoțional și de siguranța că nu sunt singuri, chiar dacă părinții lor nu sunt acasă”, a declarat  Gabriela Alexandrescu, Președinte executiv Salvați Copiii România.
Organizația Salvați Copiii România continuă și în acest an școlar programul de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă în urma migrației economice a părinților, program care a sprijinit peste 27.000 de copii și adulți, dintre care 2.000 doar cu sprijinul Kaufland România, prin activități de suport educațional, emoțional și social adresate copiilor și persoanelor în grija cărora au rămas/părinților copiilor.
Astfel, copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate împreună cu părinții lor și persoanele în grija cărora au rămas din patru județe, Dâmbovița, Neamț, Tulcea și Olt, sunt integrați în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional, cu sprijinul Kaufland România, fie prin intermediul centrelor de zi ale organizației, fie prin activități organizate în diverse localități din mediul rural din județele respective. Echipele locale formate din psihologi, cadre didactice și asistenți sociali  oferă servicii beneficiarilor, cu sprijinul voluntarilor implicați în program.
Dâmbovița – conform studiului național cu privire la situația copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate realizat de Salvați Copiii România în 2022, Regiunea Sud Muntenia care include județul Dâmbovița are cel mai mare procent al copiilor cu părinți plecați din totalul populației de copii, respectiv 20.3% din copiii din regiune (în medie unu din cinci copii), 107.150 de copii. Conform datelor oficiale ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, care sunt sub-dimensionate însă, reflectă numărul cazurilor de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate aflați în atenția autorităților locale, peste 17% dintre copiii cu părinții plecați din regiune se află în județul Dâmbovița, al doilea județ din regiune în ceea ce privește acest număr.
Neamț – conform studiului Salvați Copiii, regiunea de dezvoltare Nord-Est Moldova are cel mai mare număr de copii cu părinții plecați în străinătate din regiunile României. Prin prisma datelor oficiale, aproape 17% dintre copiii cu părinții plecați din regiune se află în județul Neamț, al treilea județ din regiune în ceea ce privește acest număr.
Olt – Regiunea Sud-Vest Oltenia avea 44.025 copii în această situație, respectiv 13% din copiii din regiune (aproximativ unul din opt copii). În cadrul regiunii, peste 17% dintre copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate sunt din județul Olt.
Tulcea – 57.513 copii, respectiv 12,1% din copiii din regiune (unu din opt copii) aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă peste hotare. În cadrul regiunii Sud-Est, aproape 14% dintre copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate sunt din județul Tulcea, conform statisticilor oficiale.
680 de persoane, copii și adulți, beneficiază de serviciile programului în cele 4 județe în perioada curentă. Asigurarea bunăstării emoționale a copiilor este obiectivul după care sunt ghidate intervențiile profesioniștilor implicați adresate atât copiilor, cât și persoanelor în grija cărora au rămas copiii/părinților și specialiștilor din mediul școlar și din domeniul asistenței sociale care intră în contact cu copiii.  Rezultatele analizei în rândul beneficiarilor programului ne arată că peste trei sferturi dintre copii au o stare emoțională bună și foarte bună (77%). Pentru a măsura starea de bine a copiilor, s-au folosit cele cinci întrebări din chestionarul WHO5 dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății.
„Noi, la Kaufland România, suntem alături de Salvați Copiii România în misunea lor de a sprijini copiii rămași singuri acasă, ai căror părinți muncesc în străinătate. De peste 6 ani investim în programele organizației din comunitățile cele mai afectate de acest fenomen al migrației economice pentru a asigura bunăstarea copiilor din România. Implicarea face diferența!”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România. 
Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate a făcut necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010.
În centrele de zi destinate acestor copii, echipele interdisciplinare formate din psihologi, asistenți sociali și cadre didactice oferă servicii de consiliere psihologică și socială, activități de suport școlar și activități de socializare pentru copii, precum și activități de educație parentală, consiliere socială și îndrumare juridică pentru adulți.
Programul a fost derulat în București și 18 județe: Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea. Doar în 2023, am derulat programe locale în 50 de școli din aceste județe.
Peste 130.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, respectiv la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !