Prima ediție a Concursului Internațional de Pian „Dinu Lipatti” (23-27 septembrie 2024) s-a încheiat cu succes, oferind publicului craiovean o experiență culturală de neuitat. Organizat de Filarmonica „Oltenia” Craiova în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova și Fundația Culturală Pro Arte, concursul a adus pe scena instituției tineri pianiști talentați din întreaga lume, care au demonstrat măiestrie și pasiune pentru muzica clasică.
După un maraton muzical intens, juriul internațional a desemnat câștigătorii:
Marele Trofeu Dinu Lipatti a fost câștigat ex aequo de:
Khandohi Uladzislau (Belarus), care a interpretat Concertul nr. 1 de Ceaikovski;
Ni Chenzhe (China), cu interpretarea de excepție a Rapsodiei pe o temă de Paganini de Rahmaninov.
Premiul III a fost acordat următorilor doi artiști:
Alegre Tomas (Argentina), care a interpretat Concertul nr. 2 de Rahmaninov;
De Castro Alejandro (Spania), pentru interpretarea Concertului nr. 5 de Beethoven, acesta primind și Votul Publicului.
Premii Speciale:
Robert Bașcoveanu (România) a primit un premiu special pentru performanța sa remarcabilă;
Shemchuk Ivan (Ucraina) a fost onorat cu Premiul pentru cea mai bună interpretare a unui vals de Chopin, oferit de Lions Clubs International.
Juriul a fost compus din personalități de renume ale scenei muzicale europene: Vincenzo Balzani (Italia). Dana Borșan (România), Denis Pascal (Franța), Leonel Morales (Spania), Mihai Ungureanu (România), Andreas Frölich (Germania), Csíky Boldizsár (România).
Evenimentul a culminat cu finala din 27 septembrie 2024, unde concurenții au avut privilegiul de a concerta alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” Craiova, sub bagheta maestrului Ovidiu Bălan. Seara s-a încheiat cu Gala Laureaților când au fost decernate premiile, marcând o seară de muzică excepțională și emoții.
Concursul Internațional de Pian „Dinu Lipatti” este un demers cultural de anvergură, care își propune să devină un reper în peisajul cultural european. Prima ediție a reunit pianiști de pe trei continente, oferindu-le o platformă de afirmare și contribuind la consolidarea poziției culturale a Municipiului Craiova.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !