Marți, deputații europeni au reales-o pe Roberta Metsola (PPE, Malta) în funcția de președinte al Parlamentului European până în 2027, cu 562 de voturi în primul tur.
Roberta Metsola a fost aleasă în primul tur de scrutin, unde a primit o majoritate absolută de 562 de voturi din 623 de voturi valabil exprimate prin vot secret (pe hârtie). Ea va continua să conducă Parlamentul în primii doi ani și jumătate ai celei de-a zecea legislaturi.
Rezultatele votului:
Roberta Metsola (PPE, Malta) – 562
Irene Montero (Stânga, Spania) – 61
Total voturi exprimate: 699
Buletine de vot albe sau anulate: 76
Voturi valabil exprimate: 623
Majoritatea absolută necesară: 312
Cine este Roberta Metsola
Născută în Malta în 1979, Roberta Metsola este eurodeputată din 2013. A fost aleasă prim-vicepreședintă în noiembrie 2020 și a fost președinta în exercițiu a Parlamentului după decesul președintelui Sassoli la 11 ianuarie 2022. La 18 ianuarie 2022, a fost aleasă președintă pentru a doua jumătate a celei de a noua legislaturi. Este a treia femeie ce deține funcția de președinte al Parlamentului European, după Simone Veil (1979-1982) și Nicole Fontaine (1999-2002).
Adresându-se plenului după ce a fost realeasă, președinta Metsola a declarat: „Împreună, trebuie să apărăm speranța, visul care este Europa. Vreau ca oamenii să recapete un sentiment de încredere și entuziasm pentru proiectul nostru. Încrederea de a face spațiul nostru comun mai sigur, mai echitabil, mai drept și mai egal. Încrederea că împreună suntem mai puternici și mai buni. Încrederea că Europa noastră este o Europă pentru toți.”
O versiune completă a discursului său va fi disponibil curând pe pagina de internet a Parlamentului.
Prezentările candidaților înainte de vot
Cele două candidate au susținut scurte prezentări înainte de vot. Puteți urmări discursurile lor aici sau puteți selecta declarațiile individuale (click pe nume: Roberta Metsola, Irene Montero).
Funcția de președinte dispune de o gamă largă de competențe executive și reprezentative prevăzute în Regulamentul de procedură. În afară de aceste atribuții, autoritatea președintelui se extinde la „toate competențele pentru a prezida lucrările Parlamentului și pentru a asigura buna desfășurare a acestora”.
Articolul 14 din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede că Parlamentul își alege președintele dintre membrii săi. De la primele alegeri europene (prin vot universal) din 1979, fiecare președinte este în funcție pentru o perioadă de doi ani și jumătate, mandat ce poate fi reînnoit. Aceasta înseamnă că pot exista doi președinți diferiți în fiecare legislatură. De la crearea Parlamentului în 1952, Parlamentul a avut 31 de președinți, dintre care 17 din 1979.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !