Martorii lui Iehova renovează lăcașul de cult din Craiova
În zona centrală a Craiovei, la câteva zeci de metri de intersecția aglomerată a universității, e forfotă mare de câteva luni. Se renovează lăcașul de cult al Martorilor lui Iehova din Craiova. La prima vedere, este un eveniment obișnuit. Însă, dincolo de cotidian, evenimentul merită atenția întregii comunități locale.
O mulțime de femei!
Ceea ce contrastează puternic cu alte șantiere este numărul mare al femeilor care dau o mână de ajutor. De fapt, sunt mai multe femei decât bărbați! În medie, din totalul celor care ajută zilnic, 46 sunt femei. Ele nu au nevoie de o calificare deoarece primesc o instruire completă la fața locului, învățând cum se manevrează echipamentele și care sunt normele de securitate și sănătate în muncă.
„Slujirea mea de aici a fost una dintre cele mai satisfăcătoare datorită atmosferei de pe șantier. Deși nu aveam nicio cunoștință în domeniul sistemelor de ventilație, am primit instruire si am lucrat la ceva la care nici nu mă gândisem vreodată. Răbdarea și încrederea ce mi s-au oferit au fost impresionante”, spune Maria Gherendi, din Târgu Mureș.
Doamna Gherendi este doar una dintre cele peste 440 de femei din toate zonele țării care au participat la această renovare de când s-au început lucrările, la 18 decembrie 2023.
Craiovenii sunt gazde ospitaliere
Martorii lui Iehova care ajută la renovare fac acest lucru fără să aștepte ori să solicite vreo plată. Dimpotrivă, fiecare consideră că este un privilegiu să dea o mână de ajutor. Alt aspect demn de remarcat este arealul din care provin cele peste 800 de persoane care s-au pus la dispoziție până acum: 36 de județe! Pe lângă cei din Craiova și împrejurimi, cei mai mulți au venit din București, Brașov și Cluj. Dar unii au venit chiar din colțul opus al țării, de la Suceava sau Iași. Toți aceștia au făcut mari eforturi pentru a-și aduce contribuția la reușita proiectului.
Ei nu au fost cazați la hotel, ci la colaboratorii lor locali. Astfel, au avut posibilitatea să guste, în mod autentic, din tradițiile culinare oltenești și să viziteze, în timpul liber, unele puncte de atracție din zonă.
Familia Renghea a cazat până în prezent 19 persoane. Domnul Cosmin, a spus: „Ne-am bucurat mult când am aflat că avem posibilitatea de a-i caza temporar pe frații noștri de credință. Ne-am gândit că e o modalitate excelentă de a dărui. În realitate, noi am fost cei care am primit. Am fost încurajați de experiențele lor de viață. Am primit un suflu nou în viață, care ne-a scos din monotonia de zi cu zi. Și, deși am oferit temporar un colț de casă, am primit în schimb prietenii durabile!”
„Zero accidente”
Și modul în care se renovează este diferit de majoritatea proiectelor din zilele noastre. Prioritatea nu o constituie încadrarea cu orice preț în termene, ci siguranța. Obiectivul „zero accidente” pe care și l-au propus Martorii lui Iehova pentru toate proiectele de construire și renovare la nivel global reflectă aprecierea lor profundă pentru viață. Căștile, ochelarii și bocancii de protecție sunt doar câteva dintre echipamentele cu privire la care cei veniți să dea o mână de ajutor primesc instructaj. Toți sunt îndemnați zilnic să fie atenți și să anticipeze potențialele pericole.
Unul dintre coordonatorii proiectului, domnul Gabriel Antal, explică: „Înainte să începem munca, facem o evaluare generală a riscurilor pe care le-am putea întâmpina pe parcursul zilei și subliniem măsurile preventive care trebuie respectate”.
Un model de proiectare sustenabilă
Întrucât clădirea este destinată instruirii biblice, aceasta a fost dotată cu echipamente moderne de ventilație. Instalațiile de ventilație și de aer condiționat sunt controlate cu senzori de CO2 și termostate care asigură un flux constant de aer proaspăt din exterior și care opresc aparatele când temperatura s-a stabilizat în parametri optimi, pentru a economisi energia.
În plus, pentru reducerea amprentei de carbon, acest sistem este conectat la panourile fotovoltaice montate estetic pe acoperiș.
La intrare sunt instalate perdele de aer care împiedică schimbul de căldură între interior și exterior.
Au fost aduse și alte îmbunătățiri, proiectul prevăzând uși cu mânere anti-panică, un sistem de supraveghere video, interfon, porți auto acționate electric, o rampă de acces în clădire și pe scenă cu pantă lină pentru persoanele cu dizabilități, grup sanitar dedicat pentru persoanele cu dizabilități și altele.
Un arhitect care face parte din echipa de proiectare a spus: „Vrem ca rezultatul final să fie un frumos cadou oferit comunității și un model pentru alte clădiri din zonă.”
Un lăcaș de cult pentru întreaga comunitate
În aparență, renovarea lăcașului de cult din Craiova îi vizează doar pe cei peste 700 de Martori ai lui Iehova din localitate, organizați în cinci congregații de limba română, una de romani și alta de limbajul semnelor.
În realitate, după finalizarea lucrărilor, estimată a avea loc în luna iulie, întreaga comunitate locală este invitată să participe la întrunirile săptămânale de instruire biblică care le pot aduce foloase tuturor celor prezenți.