Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) marchează Săptămâna Europeană a Testării prin actiuni de informare cu suportul medicilor de familie și distribuirea a 2000 de teste rapide care vor fi folosite în cabinetele medicilor de familie pentru utilizarea în cabinetele lor. Pe lângă teste, vor fi distribuite 3000 de materiale informative către pacienți și medicii de familie din întreaga țară. Actiunea este posibilă cu sprijinul Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF) și implicarea Grupului GastRo SNMF. APAH-RO participă la Conferința Națională a Medicilor de Familie desfășurată la Sinaia în perioada 23-26 iunie 2024. De asemenea, toate acțiunile beneficiază de implicarea voluntarilor APAH-RO.
”In urmă cu 15 ani când APAH-RO se înființa, marcam Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor. În a doua parte a lunii mai marcăm o inițiativă europeană de mare succes, la care APAH-RO s-a afiliat. Sunt de fapt două campanii primăvara și toamna care readuc în atenție importanța testării și depistării la timp a infectiei cu virusul hepatic B și C, precum si HIV.
Chiar dacă anul 2023 a fost un an al așteptărilor, în special pentru pacienții cu hepatita cronică B plus Delta, vești bune au venit chiar din această săptămână cand s-a reluat programul de tratament pentru hepatita C. La finalul lunii aprilie s-a aprobat terapia inovatoare pentru pacienții cu hepatită B plus Delta care sperăm să fie accesibilă efectiv acestora până la finalul lunii iunie.
Ne punem mari speranțe și în noul Contract Cadru care va deschide posibilitatea efectuării de investigații specifice de depistare a hepatitelor virale și pentru pacienții neasigurați. România face pași în direcția corectă, dar nu trebuie să uităm niciodată ca este necesară o finanțare adecvată și continuă în tot procesul de la depistarea pacientului hepatic până la asigurarea terapiei recomandată de medicul curant,” a declarat Marinela Debu, președintele APAH-RO.
Cu prilejul Conferinței de Presă dedicată Săptămânii Europene a Testării președintele Societății Naționale de Medicină de Familie, domnul doctor Dina Mergeani a evidențiat importanța colaborării societății medicale cu asociațiile de pacienți în interesul si pentru susținerea pacienților. „Este foarte important să găsim o colaborare care să ajute la accesul pacientilor la serviciile de care au nevoie, iar serviciile preventive asa cum este și în cazul depistării precoce a hepatitelor virale sunt o mare nevoie. Drept urmare noi considerăm că prin actiunile comune putem crește gradul de conștietizare atât în rândul pacienților, cât și pentru colegii medici de familie, mai ales că avem ocazia de a prescrie analizele necesare pentru pacienții asigurați. Mai mult decât atât , sperăm ca de la 1 iulie să putem face acest lucru și pentru persoanele neasigurate care acum, prin serviciile decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, nu au această posibilitate. Avem speranța că astfel pacienții vor putea fi depistați din timp și vor beneficia la timp de tratamentul potrivit”, a precizat Dr. Dina Mergeani.
Conform unui sondaj de opinie realizat de către APAH-RO în rândul pacienților cu diverse afecțiuni hepatice și a cadrelor medicale în domeniu, peste 80% dintre respondeți pacienți si medici au evidențiat importanța finanțării adecvate pentru accesul la investigații și tratamentul hepatitelor , iar peste jumătate dintre pacienți au declarat că nu avut acces la medicația necesară pentru că tratamentul nu a fost compensat integral sau nu a fost diponibil în apropierea lor.
În privința interacțiunii cu medicul de familie, peste 60% dintre respondeți spun că merg lunar sau trimestrial la acesta și mai putin de 5% rar sau mai putin de o dată pe an. De asemenea, peste 60% dintre pacienții cu afecțiuni hepatice care au răsuns acestui chestionar declară că au și o altă boală cronică cunoscută.
Mesajul principal al APAH-RO, atât către persoanele care nu s-au testat pentru hepatitele virale B sau C, cât și către pacienții deja cunoscuți sau medici, este de încurajare a testării și a pacienților depistați să-și continue investigațiile necesare pentru a avea acces la terapia necesară mai ales în contextul actual.