Osteoporoza este o boala osoasa degenerativa care determina pierderea masei osoase si a țesutului osos. De-a lungul vieții, osul vechi este îndepărtat din corp printr-un proces numit resorbție, iar oasele o înlocuiesc prin formare, arata Centrul National de Resurse pentru Osteoporoza si alte boli osoase.
Boala se manifestă atât la femei cât și la bărbați și este de departe un factor de îngrijorare din punct de vedere al factorilor osteoporotici.
La nivel mondial, peste 200 milioane de femei se confruntă cu acest fenomen. Din păcate, mai puțin de una din cinci femei sunt diagnosticate cu întârziere și mai puțin de una din trei primesc tratament pentru această boală chiar dacă au suferit complicații din cauza fragilității osoase.
Fracturile osteoporotice apărute la femei este mai mare decât infarctul miocardic și cancerul de sân luate la un loc.
În România, 1 din 3 femei și 1 din 5 bărbați pot suferi fracturi osteoporotice. Practic, la fiecare 3 secunde se produce o astfel de fractură. Riscul de osteoporoză crește, spun specialiștii, atunci când o femeie aflată în post-menopauză a suferit deja o fractură sau se află în zona de osteopenie.
Din păcate, la un interval de 6 luni femeile abandonează tratamentul, ceea ce înseamnă că marea majoritate a femeilor ajunse la post-menopauză nu rămân în tratament.
După 70ani, fracturile de șold se însoțesc de dizabilitate în rândul pacienților. Aproximativ 40% dintre aceștia își pierd independența, iar aproximativ 60% dintre ei ajung să aibă nevoie de asistență. Conform datelor, 5,6% din populația României suferă de osteoporoză. Numărul pacienților care primesc tratament este mult mai mic în comparație cu cei tratați.
Hidratarea și nutriția persoanelor cu osteoporoză
Medicii specialiști recomandă acestor pacienți să consume apa minerală bogată în calciu. Recomandarea este valabilă chiar și pentru persoanele predispuse la diferite forme de litiază, ceea ce duce la concluzia că nu calciul din apă este ci, mai degrabă, lipsa apei din consumul conștient.
De asemenea, lipsa hranei sănătoase care să conțină legume atât preparate, cât și proaspete, dar și a cerealelor integrale, a lactatelor slab calorice și a proteinei animale sunt factori favorizanți în apariția osteoporozei.
Nu trebuie uitată importanța administrării de prebiotice și de oligoelemente care sunt deficitare în alimentația de zi cu zi.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !