Dunărea a înregistrat, în această dimineață, un debit la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) de 5000 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii aprilie (7900 mc/s).
Aval Porţile de Fier debitul fluviului a fost în scădere, la Gruia şi Calafat.
Potrivit prognozei Sistemului Hidroenergetic Porţile de Fier, debitul afluent, prognozat în secţiunea Baziaş, pentru astăzi, ora 06.00 este de 4810 mc/s.
Specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor susțin că, în următorul interval de 24 de ore, debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în scădere, până la valoarea de 4900 mc/. Pentru intervalul 20.04.2024 – 24.04.2024, debitul Dunării va fi în scădere în prima zi, până la valoarea de 4800 mc/s, apoi în creştere, până la valoarea de 5100 mc/s, în ultima zi a intervalului, situându-se sub media multianuala a lunii aprilie (7900 mc/s).
Coeficientul de umplere în principalele două acumulări aflate în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj, Ișalnița și Fântânele este în medie de 90%, iar volumul existent este de 1,5 miliarde de metri cubi de apă, respectiv 3,48 mil. mc.
Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Jiu monitorizează continuu situația cursurilor de apă și la această oră nu se înregistrează secțiuni sub debitul minim necesar.
Chiar dacă în acest moment nu sunt probleme în ceea ce privește asigurarea resursei de apă în sistem centralizat, recomandăm multă prudență și economisirea apei pe cât este posibil.
De asemenea, temperaturile ridicate și nivelurile scăzute ale apelor favorizează înflorirea algală și scăderea oxigenului din apă. Din aceste motive, protejați apele mai mult și aruncați gunoaiele doar în locurile special amenajate!