În episodul cu numărul patru al podcastului TEATRUL (DE) AZI produs de Fundația Culturală „Camil Petrescu”, directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici îl are ca invitat la o cafea cu amintiri, pe actorul Valer Dellakeza.
Valer Dellakeza este actor de teatru și de film. Societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova din anul 2004. Activitatea sa teatrală se întinde pe parcursul a 70 de ani. Debutează pe scena Naționalului craiovean la vârsta de 12 ani cu rolul principal din spectacolul Să nu-i zici nume în regia lui Ion S. Bologa și Tiberiu Pinți. În 1968 absolvă programul de arta actorului al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, la clasa profesoarei Beate Fredanov și a asistentului Octavian Cotescu. Este cetățean de onoare al municipiului Craiova și laureat în grad de cavaler al Ordinului Național „Serviciu Credincios” și al Ordinului „Coroana României”. Este laureat al Galelor Premiilor UNITER în 2000, 2012 și 2013. În 2023 primește premiul MAKLAK pentru cel mai bun actor în rol secundar la Festivalul Internațional de Teatru de la Torun, din Polonia, pentru rolul profetului Ieremia din BROS, în regia lui Romeo Castellucci. De asemenea, activitatea sa excepțională de 70 de ani, încununată cu acest rol, va fi recunoscută de breasla teatrală românească prin acordarea Premiului de Excelență „Ion Caramitru” la Gala Premiilor UNITER 2024.
Cariera sa cinematografică este legată de regizori precum Dan Pița (Tănase scatiu, 1976; Hotel de lux, 1991; Ceva bun de la viață, 2011), Sergiu Nicolaescu (Pentru patrie, 1978) sau Cristi Puiu (Sieranevada, 2016). Cele mai recente sunt rolurile din După 40 de zile, în regia lui Andrei Gruzsniczki și din #gogpoopgirl, în regia lui Andrei Huțuleac.
De-a lungul timpului lucrează cu regizori de renume ai teatrului românesc precum: Valeriu Moisescu, Mircea Cornișteanu, Cristian Hadji-Culea, Silviu Purcărete, Tompa Gábor, Mihai Măniuțiu, Vlad Mugur, László Bocsárdi, Claudiu Goga, Alexa Visarion; și internaționali precum: Robert Wilson sau Romeo Castelluci. Parcursul său artistic este profund legat de perioada craioveană a regizorului Silviu Purcărete și spectacolele montate de acesta pe scena Teatrului Național precum: Egist din Oresita de Eschil, Demetrius din Titus Andronicus de William Shakespeare, Madam Ubu din Ubu rex cu scene din Macbeth de Alfred Jarry. Sub îndrumarea regizorului american Robert Wilson interpretează rolul Dudard din Rinocerii de Eugène Ionesco. Cel mai recent rol al său, profetul Ieremia din spectacolul BROS, realizat de regizorul italian Romeo Castellucci în anul 2021 îl va purta la diferite festivaluri internaționale de renume.
Despre cei 70 de ani de la debutul actorului Valer Dellakeza pe scena Teatrului Național din Craiova, despre începuturile sale în teatru, despre relația sa cu orașul Craiova și periplurile prin întreaga lume alături de Silviu Purcărete sau, mai recent, Romeo Casstelluci, despre regizori care i-au influențat iremediabil cariera artistică, despre pensie, căutarea unei retrageri demne, rolul profetului Ieremia și geneza spectacolului BROS, toate acestea și multe altele puteți afla în acest al patrulea episod al podcastului, disponibil pe canalul oficial de YouTube al Fundației Culturale „Camil Petrescu” (@FundatiaCulturalaC.PetrescuTEA): https://www.youtube.com/watch?v=2xLbE5F0wNI