Primarul Craiovei a retras de pe ordinea de zi punctul referitor la reorganizarea Filarmonicii Oltenia după ce, așa cum a anunțat, s-a întâlnit cu protestatarii. „Filarmonica este singura entitate cu care nu am reușit să ajungem la niciun fel de compromis. Nici măcar să reducă posturile vacante. Asta în măsura în care toată lumea a înțeles să respecte limitările acestei ordonanțe”, a explicat aceasta în debutul ședinței de Consiliu. Mai mult, aceasta a anunțat că va înființa un … grup de lucru. Grup de lucru care va fi format din consilieri locale de la toate partidele, precum și reprezentanți ai direcțiilor economice și resurse umane atât din Filarmonică, cât și de la Primarie. „Este clar că niște reduceri trebuie făcute și trebuie făcute nu numai pe organigramă, cât și în ceea ce privește cheltuielile”, a mai precizat aceasta.
Primărița a prezentat și gaura economică în care se află instituțiile de cultură pe care le păstorește, gaură care pare să nu o fi deranjat-o nici pe aceasta și nici pe majoritatea consilierilor locali în ultimii ani. Astfel, toată lumea a putut afla că, de exemplu, Ansamblul Folcloric Maria Tănase a avut anul acesta cheltuieli totale de 5.576.922 lei și a prestat doar 5 spectacole din care ar fi adunat venituri proprii doar 277.863 lei.
O altă gaură neagă este considerat și Teatrul Colibri care a avut cheltuieli de peste 4 milioane lei și încasări de doar 272.000 lei. Campioanele sunt Filarmonica – 17.663.029 lei cheltuieli și încasări de doar 229.158 lei și Opera Română cu 44.226.456 lei cheltuieli și încasări de doar 2.106.111 lei.
Interesant este că administrația locală nu are nimic de reproșat, din câte s-a putut constata, managerilor acestor instituții. Ci doar este de acord cu desființarea unor secții. Practic, dacă este să ne uităm la Ansamblul Maria Tănase, prin renunțarea la … ansamblul de dansatori, golești de conținut instituția. Că, dacă zici ansamblu, nu te gândești la vedetele care oricum lucrau pe lângă. Dar, deh, nu poți să cerți un coleg de partid, nu? Și nici să desființezi posturile tesa. E mai simplu să desființezi corul Filarmonicii că, ce să vezi, cor are și Opera sau ansamblul de dansatori. Ups, Colibri nu are dansatori dar poate se reprofilează actorii. Mia știi?
Declarațiile primarului nu au rămas fără ecou în rândul consilierilor locali. Primul pe listă, liberalul Marian Vasile: „primele eficientizări ar trebui să le facem la pietricele care au un termen de garanție de 6 luni după care trebuie revopsite. Să terminăm cu protipendada PSD din toate instituțiile subordonate Primăriei Craiova, pentru că toți cei care au funcții mari la partid sub și directori sau directorași pe la regii. Nu să eficientizăm lăsând niște oameni în pragul sărbătorilor pe drumuri”. Primărița s-a apărat spunând că vor fi reduse peste 500 de posturi din care 55 sunt de conducere. Adică undeva la 10%.
La rândul său, useristul Cezar Drăgoescu a încercat să pună oarecum batista pe țambal, ca să folosim o expresie … din folclor, și să arate că este convins că administrația va gasi o cale de a rezolva problema. „N-aș și așa drastic să fac o analiză venituri / cheltuieli ci aș vorbi ca Ministerul Culturii să preia Filarmonica și Opera. Să fie finanțate de Ministerul Culturii în integralitate”. Ideea nu este nouă. Cu ceva timp în urmă, aceasta mai fusese pusă pe tapet de către un fost consilier, tot USR, Lucian Săuleanu.
Propunerea pare să-i fi venit mănușă edilului craiovean care s-a declarat „de acord cu domnul Drăgoescu având în vedere că suntem cred că aproape singura municipalitate care are toate instituțiile de cultură în subordine”, a declarat Olguța Vasilescu.