Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” omagiază zilele acestea 100 de ani de la nașterea marelui academician Dan Berindei printr-o expoziție de carte, afișe și film.

Academicianul Dan Berindei s-a născut la 3 noiembrie 1923, în București. A urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie a Universității din București între anii 1941-1945. În anul 1969 își susține teza de doctorat cu titlul „Orașul București, reședință și capitală a Țării Românești (1459-1862)”. Din 1946 ocupă funcția de cercetător și secretar științific la Institutului de Studii și Cercetări Balcanice. Între 1948 și 1952 este numit asistent la Institutul de Istorie și Filosofie al Academiei Române. În cadrul Institutului de Istorie „N. Iorga” din București ocupă succesiv funcțiile de cercetător, ulterior cercetător principal și secretar științific, dar și de vicepreședinte al consiliului științific începând cu anul 1955.

Din anul 1990 este profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universității din București. Între 1991 și 1993 ține  cursul de Istoria României la Politehnica din București, iar între 1992 și 2003 este profesor la Universitatea „Hyperion” din București.

Istoricul Dan Berindei devine membru corespondent al Academiei Române la 9 martie 1991 și membru titular al Academiei Române la 10 noiembrie 1992. Ocupă, de asemenea, funcțiile de vicepreședinte (2006-2014), președinte (1999-2005) și președinte de onoare (2005) al Academiei Române. Academicianul Dan Berindei publică primul studiu, „Revoluția din 1848 în Franța și tinerii români aflați la Paris“, în anul 1945. De-a lungul timpului, a făcut parte din comitetele de redacție a mai multor reviste istorice precum Revue Roumaine D’HistoireStudii și materiale de istorie modernăStudii și articole de istorie și Revista arhivelor.

Colecția „Academician Dan Berindei” prezență în cadrul Muzeului Cărții și Exilului Românesc conține biblioteca personală a istoricului, din care fac parte zeci de mii de volume ce se remarcă printr-un număr impresionant de domenii. Cel mai bine reprezentat în cadrul acestei colecții este domeniul istoriei, cu ediţii de documente vechi, ce abordează tematici diverse, de la istoria politică și socială a secolului al XIX-lea, până la istoria diplomației și a relațiilor internaționale.

Printre cărțile vechi aflate în colecția donată muzeului regăsim: Istoria delle Crociate per la Liberazione di Terra Santa, Luigi Maimburgo, Piazzola, 1684; Histoire des guerres et des négociations qui précédèrent le traité de Westphalie: sous le règne de Louis XIII et le ministère du Cardinal de Richelieu et du Cardinal de Mazarin: composée sur les mémoires du comte d’Avaux [Tome 1], Père Bougeant, Chez Pierre-Jean Mariette, Paris, 1744; Histoire Du Traité De Westphalie Ou Des Negociations, Qui se firent à Munster & à Osnabrug, pourétablir la Paix entre toutes les Puissances de l’Europe: composée principalement sur les Mémoires de la Cour & des Plénipotentiaires de France [Vol. 3], Pere Bougeant, Chez Pierre-Jean Mariette, Paris, 1744; Biographie moderne, ou galerie historique, civile, militaire, politique, littéraire et judiciare. Tome troisième – mon – zan, Alexis Eymery Libraire, Paris, 1816.

Fondul de carte cuprinde, de asemenea, studii și documente referitoare la personalități istorice importante, studii generale de istorie și documente ce au în vedere diferite regiuni ale țării precum: Carte de la Valachie et de la Moldavie comprenant aussi la Bessarabie, la Transilvanie et la Bukovine: harta, F Fried, Artaria & Comp. Editeurs, Vienne, 1859; Osservazioni storiche naturali, e politiche intorno la Valachia, e Moldavia, Presso Gaetano Raimondi Con Licenza de`Superiori, Napoli, 1788; Culegere de tractate de pace : încheiate între Înnaltele Curţi, Otomană şi Rusească, cum şi de alte osebite acte, atingătoare de Prinţipatele Valahiei şi Moldaviei, Traduse în limba romînească de M. Chifalov,  Tipărit în Tipografia lui Iosef Copainig, Bucureşti, 1850.

Fondul de carte donat de istoricul Dan Berindei conține și colecția „Correspondance de Napoléon I-er” (32 de tomuri), publicate la editura Plon, Henri & Dumaine, Paris, între anii 1858-1870.

Printre materialele donate se regăsesc și diverse manuscrise, lucrări de arhivistică, ziaristică, estetică, psihologie, religie, sociologie, politică, diplomaţie, drept, educaţie, arhitectură, medicină, relaţii internaţionale etc, dar și materialele cu caracter biografic și publicații periodice inedite. Din secțiunea de periodice amintim seria veche a Analelor Academiei Române, ce cuprinde dezbateri parlamentare, discursuri de recepție, memoriile secțiunii istorice și memoriile secțiunii literare.

Expoziția „Dan Berindei – 100 de ani de la nașterea marelui academician” va fi disponibilă în perioada 03-10 noiembrie 2023, intervalul orar 09.00-18.00, în Salonul Expozițional al Bibliotecii Județene și la Muzeul Cărții și Exilului Românesc în data de 03 noiembrie, intervalul orar 10.00 – 16.00.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !