Expoziția „Și totuși pictură”, deschisă la Muzeul de Artă Craiova, propune publicului o secvență retrospectivă de 12 ani din activitatea artistică a Danei Constantin, circumscrisă sub semnul unei abile strategii de ,,reabilitare” a picturii, caracterizată de simplificare, aprofundare și esențializare.
Lucrările Danei Constantin formează serii distincte de compoziții picturale, confirmând că unicitatea operei face loc ansamblului. În ciclul „Monocromii”, început în 2011, dezordinea formelor naturale a fost treptat supusă unei operații de epurare și concentrare asupra mijloacelor fundamentale ale picturii: punctul, linia, culoarea (sau, mai exact, suprafața acoperită de culori).
Ciclul „12 IULIE”, început în 2013, indică nu doar data nașterii artistei și – implicit – aluzii numerologice, ci mai ales o discretă autodefinire identitară, într-o experiență picturală distinctă, intim legată de seria „Monocromiilor”, cu care împărtășește aceeași structură și compoziție, marcate de o linearitate specifică, de la una la patru linii continue sau întrerupte, definind ritmul imaginii pictate. Transparențele și monocromiile au o inefabilă dimensiune haptică, dincolo de cea optică: calitatea nesfârșitelor straturi subțiri de medium-uri (artista precizează: „am în fiecare pictură în jur de 15-20 de straturi suprapuse pentru a crea transparența, respectiv adâncimea cromatică. Nu mă dezvolt într-un segment bidimensional al culorii, nici într-un clarobscur clasic, ci tind spre o dezvoltare în adâncime a culorii, o oglindire în adâncime”) ne reamintește că pictura este (și) virtuozitate tehnică, care ascunde și dezvăluie, totodată, magia. Monocromiile sunt, în cele din urmă, rezultatul fericit al parcursului ce a pornit de la opacitate, pentru a ajunge la transparență.
Titlul generic „FLOTEs” (inspirat de conceptul FLOTEs – Fundamental Laws of Temporal Evolution – datorat lui Tim Maudlin, filosof al științei și reformulat/transformat în: Forme/Lumină/Opacitate/Transparențe/Expresie) introduce o nouă etapă în activitatea artistică a Danei Constantin (inaugurată în 2016), dezvăluind un dialog inedit între linie și culoare, în care linia pare să fie (așa cum mărturisește artista însăși) „vioara întâi”, trasând direcțiile compoziționale și suprimând, oarecum, superioritatea culorii. Monocromiile practicate până acum au fost înlocuite cu jocuri subtile de culori complementare ce creează tente vibrate de griuri colorate. Efectul este de oglindire spectrală, sugerată de transparențele estompate, obținute prin suprapunerile discrete ale straturilor de culoare.
Expoziția Danei Constatin – Și totuși pictură poate fi vizitată în sălile de la parterul Palatului Jean Mihail, Calea Unirii, nr. 15, în perioada 20.04 – 08.06.2023, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 17:00. În prima zi de miercuri a fiecărei luni intrarea este gratuită.
Dana Constantin a absolvit Institutul de Arte Plastice, Facultatea de Arte Plastice şi Decorative „Ion Andreescu” Cluj-Napoca, Specializarea Pictură, promoţia 1988. Are o bogată activitate expozițională fiind în același timp profesor universitar doctor la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
Dintre expozițiile sale menționăm: Expoziție personala ’60 –Muzeul Național de Artă Timișoara, Expoziție personală „F.L.O.T.E.s” , Galeria Calpe, Timișoara; Expoziția „Noi coordonate ale abstracției – DOI/8”, Muzeul de Istorie „Al. Ștefulescu”, Tg. Jiu; Expoziția „DOI”, Academia Română din Roma, Italia; Expoziția „DOI”, Galeria Galateca , București, Muzeul de Artă Contemporană, Brukenthal, Sibiu, Muzeul de Artă, Timisoara, România; Expoziția personală “ Verfuhrung der Abstraktion”, Five Plus Art Gallery, Viena, Austria; Expoziția personală ,,De la Opacitate la Transparență”,Galeria Calina-Spațiu de artă contemporană, Timișoara; Proiectul Baroque Urban II-Expoziția de grup Women, All To Woman, Muzeul de Artă Timișoara, România; Expoziția de grup Româno –Koreană “Fine Arts Culture Exchange Exhibitio’’, Koreea; Bienala internatională de Artă Contemporană „Art Encounters”- Expoziția „Six Generations for Timișoara”, Eveniment colateral, Temporary Museum of Contemporary Art, Timișoara, România; Bienala Internaţională de Pictură, Muzeul de Artă Contemporană, Chişinău, Republica Moldova; Arad Biennial “Meeting point”, Arad, Galeria Delta/ Muzeul de Artă, Arad; Expoziţie de grup , Ambasada Română, Oslo, Norvegia; Expoziţie de grup la Centrul Cultural Român din Viena, Austria; Expoziţii de grup la Centrul Cultural Român din Budapesta, Ungaria; Expoziţie de grup la Centrul Cultural Român din Paris, Franţa.
Activitatea sa artistică a fost apreciată cu premii și distincții, dintre care menționăm:
2015- Premiul pentru Excelență la Salonul Național de Pictură, ed.III, Uniunea Aristilor Plastici din România;
2011- Premiul “Primus inter pares”, Salonului Anual al Artelor Vizuale, Uniunea Artiștilor Plastici din Timisoara;
2011- Diploma Distincția Culturală pentru întreaga activitate, Academia Română Filiala Timișoara;
2009 – Premiul Special al Uniunii Artiștilor Plastici din Bistriţa Năsăud, la Bienala Naţională de Artă Plastică „Lascăr Vorel”, Piatra Neamţ;
1995 – Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, Specializarea Pictură, Secțiunea Tineret.