”Requiem-ul” de Verdi, capodoperă a compozitorului italian, va fi cântat pe scena Filarmonicii ”Oltenia” în preajma sărbătorilor pascale – joi, 13 aprilie, ora 19:00 – sub bagheta dirijorului Jin Wang. Cei patru soliști ai serii vor fi soprana Diana Țugui (care revine după 10 ani să cânte la Craiova), mezzosoprana Alexandra Leșiu, tenorul Fabio Serani și basul Corneliu Huțanu. Dirijorul corului, pentru acest concert, este Manuela Enache-Pîrvu. Lucrarea lui Verdi îmbină stilul dramatic și melodramatic al operei italiene cu exprimarea sinceră a sentimentului religios, un lucru inedit până în momentul respectiv. Ea a fost dedicată memoriei bunului prieten al lui VERDI, Alessandro Manzoni, poet și romancier.

Concertul va fi precedat, începând cu ora 18:00, în foaierul filarmonicii, de lansarea volumului „Cartea curajului și a candorii. Ce afli despre viață din îndrăznelile bunicului Radu și din caietul secret al bunicii Ana” de Ana Iorga și Filip Lucian Iorga, Editura Corint. Alături de autori vor participa istoricul Sorin Liviu Damean și Simona Preda (moderator). O noutate ca formulă narativă, ”Cartea curajului şi a candorii” este un studiu de microistorie, o lucrare de nonficţiune pe care autorii au scris-o cu gândul la bunici. E o aventură a descoperirii istoriilor de familie, o călătorie palpitantă prin arhive, uneori grea și împovărătoare, dar de cele mai multe ori lină, entuziasmantă și în final eliberatoare.

Jin Wang – dirijor. Dirijorul austriac de origine chineză Jin Wang, unul dintre cei mai apreciaţi din generaţia sa, a dirijat peste 600 de concerte simfonice şi spectacole de operă. La începutul carierei a beneficiat de îndrumarea maeştrilor Leonard Bernstein şi Zubin Mehta. Este primul dirijor de origine chineză care a câştigat opt competiţii internaţionale și primul dirijor asiatic care a fost profesor la Stockholm Royal Academy of Music. Timp de peste două decenii, Jin Wang a fost dirijor invitat permanent al Orchestrei Naţionale a Radiodifuziunii din Bucureşti, ansamblu pe care l-a dirijat la evenimentele din cadrul EXPO Shanghai. Maestrul a deținut această poziție și la Filarmonica „George Enescu” până în anul 2016. Wang este cunoscut şi în calitate de compozitor, iar printre lucrările sale de succes se numără Tibet Impressionen – Song from the Roof of the World, Romanian Dances, Concerto for the Young Orchestra și trei simfonii. Din 2016, este directorul artistic al Orchestrei simfonice „Haydn” din Viena.

Diana Țugui – soprană a absolvit Universitatea de Muzică „George Enescu” din București, la clasa profesoarei Sanda Șandru. Este o artistă plurivalentă care, pe lângă rolurile din operă în care s-a consacrat, abordează cu mult succes și genul vocal-simfonic, opereta, liedul și chiar musicalul. A colaborat cu toate filarmonicile și teatrele de operă din țară iar în ultimii șaisprezece ani a avut numeroase apariții pe scene importante ale Europei

În 2015, a primit titlul de „Cea mai bună soprană” la Gala Operelor Naționale iar, în 2018, a primit premiul „Lya Hubic” pentru cea mai bună soprană. Repertoriul operistic al Dianei Țugui cuprinde mai bine de treizeci de eroine, dintre care pot fi amintite Violeta din „Traviata”, Lucia din „Lucia di Lammermoor”, Mimi și Musetta din „La Bohème”, Elvira din „I puritani”, Adina din „L’elisir d’amore” și altele. În prezent, este solistă a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și, în paralel cu activitatea de pe principala scenă lirică a Transilvaniei, Diana Țugui continuă aceeași frumoasă carieră pe scenele europene.

Alexandra Leșiu – mezzosoprană – este o prezență activă în viața culturală, dobândind recunoaștere și apreciere încă de pe băncile școlii. Talentul muzical și prezența scenică fermecătoare, cât și participările la numeroase concursuri (din România până în Hong Kong), au propulsat-o rapid pe scenele celor mai importante filarmonici sau opere din țară. Este absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și în prezent colaboratoare a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Artista însuflețește roluri precum cel al Mariei Rainer din musicalul „Sunetul muzicii”, spectacol atât de îndrăgit și iubit de public. O puteți de asemenea vedea și asculta în opera „Rigoletto” de Verdi ca Maddalena sau Siebel din „Faust” de Gounod, Suzuki din „Madama Butterfly” de Puccini, cât și în rolul lui Cherubino din „Le Nozze di Figaro” de Mozart.

Fabio Serani – tenor, Italia – absolvent al Conservatorului Santa Cecilia din Roma, Fabio Serani a jucat roluri titulare în Tosca, Madama Butterfly, Traviata, Pagliacci, Cavalleria Rusticana, Rondine, Un ballo in maschera. De asemenea, a dirijat Barbiere di Siviglia, Don Pasquale, Elisir d’amore, Don Giovanni, Serva Padrona și repertoriu orchestral de la muzică barocă până la muzică contemporană. A cântat în marile săli și săli de muzică din țară și din străinătate, inclusiv Parco della Musica Auditorium din Roma, Gran Teatro Puccini din Torre del Lago, Opera Națională București (România), Conservatorul Regal din Gent Music Hall (Belgia), Sandnes Kulturhus din Norvegia. Din 2018, este director artistic al Concursului Internațional „Rolando Nicolosi”. În prezent, predă Istoria Muzicii la Conservatorul din Potenza.

Corneliu Huțanubas s-a născut în orașul Brăila  în 1992. A urmat cursurile Liceului de Arte „Hariclea Darclée” din Brăila – secția canto clasic. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secția  interpretare muzicală – canto, la clasa prof. univ. dr. Gheorghe Roşu. În prezent, este solist la Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Repertoriul său cuprinde roluri definitorii din opere: Ramfis, Il Re din „Aida”,  Sparafucile, Monterone din „Rigoletto”, Banco din „Macbeth”, Il padre guardiano din „Forța destinului”, Ferrando din „Trubadurul” de G. Verdi;  Hermann din „Tannhäuser” de R. Wagner; Gremin din „Evgheni Oneghin” de P. I. Ceaikovski; Figaro din „Nunta lui Figaro”, l commendatore din „Don Giovanni” de W. A. Mozart; Collinedin „Boema”, Bonzo din „Madama Butterfly” de G. Puccini. Abordează, în egală măsură, și marele repertoriu vocal-simfonic.

Manuela Enache-Pîrvu – dirijor cor. Activitatea profesională a tinerei muziciene vizează numeroase colaborări artistice: membră a Corului de copii Radio Craiova şi a Corului de copii al Teatrului Liric din Craiova; instrumentist în Orchestra Teatrului Liric “Elena Teodorini” din Craiova; membră a Corului “DaCapo”. Alături de Corul “Solemnis” a susţinut concerte în Austria (Viena) şi Germania (Nürnberg, München, Ingolstadt). În perioada 2008 – 2009, a fost membră a Corului Patriarhiei Române iar, în 2007, a făcut parte din comitetul organizatoric al Festivalului Internaţional “George Enescu” – Bucureşti.

În iunie 2010 a obţinut Premiul I pentru proiectul – concurs “De la ucenicie la măiestrie în practica dirijorală”, realizat de Opera Naţională – Bucureşti în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică. În vara anului 2012 a participat la cursurile de măiestrie dirijorală şi fenomenologie muzicală susţinute în Germania de maestrul Konrad von Abel. Din anul 2010, Manuela Enache-Pîrvu deţine statutul de dirijor al Coralei academice a Filarmonicii “Oltenia”.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !