Luna martie se încheie la Filarmonica Oltenia cu un concert simfonic ”Romantic Piano Rahmaninov”, sub bagheta dirijorului german Franz Schottky, discipol al renumitului muzician Sergiu Celibidache. În program va fi una dintre cele mai tulburătoare lucrări pentru pian, ”Concertul nr. 2 în Do minor” de Serghei Rahmaninov, și ”Simfonia nr. 1 în Mi minor” de Jean Sibelius. La pian va interpreta Mihai Ungureanu, solist concertist al Filarmonicii Oltenia.
Concertul nr. 2 pentru pian de Rahmaninov poate fi recunoscut pe coloana sonoră a numeroase filme de succes: ”Brief Encounter” (1945) a lui David Lean, ”The Seven Year Itch”, cu Marilyn Monroe (1955), ”Hereafter” de Clint Eastwood (2010). De asemenea, lucrarea a renascut în muzica pop a secolului al XX-lea: o regăsim în altă formă la Frank Sinatra în ”Full Moon and Empty Arms” (1945) sau la Eric Carmen în emoționanta baladă din 1975, ”All By Myself”, rezultând o altă variantă cinematografică celebră a concertului.
Franz Schottky – dirijor
Franz Schottky este dirijor principal și director artistic al Kammerphilharmonie ”Dacapo” din München, pe care a înființat-o în 2000, fiind o orchestră invitată frecvent să cânte în Germania și în străinătate. A dirijat orchestre renumite din întreaga lume, precum Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra dell’Arena di Verona,Orchestra de Cameră de Stat din Kazahstan „Academia Soliştilor”, Orquesta Sinfónica del Estado de México OSEM. A evoluat pe scene importante: Musikverein Vienna, Smetana Hall Praga, Henry Crown Hall Ierusalim și Gasteig München.
Mulți soliști de renume internațional, cum sunt Natalia Gutman, Anna Tifu și Thomas Albertus Irnberger îl apreciază pe Schottky ca fiind un dirijor foarte flexibil și sensibil. Acest lucru se datorează și tehnicii speciale de dirijat pe care a învățat-o de la profesorul său Sergiu Celibidache, la vremea aceea director muzical al Orchestrei Filarmonicii din München. În 1991 – la vârsta de 20 de ani – Schottky a intrat la clasa sa de dirijat și a devenit unul din cei mai apropiați studenți ai săi, până la moartea lui Celibidache, în 1996. Fenomenologia muzicală, filozofia muzicală proprie a lui Celibidache, Schottky o predă în prezent ca lector invitat, cel mai recent la Universitatea din Shanghai și la Conservatorul din Praga.
Mihai Ungureanu – pianist
Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viaţa muzicală a ţării şi în străinătate, atrăgându-şi elogiile publicului şi criticii de specialitate. La 16 ani a debutat cu „Mi bemolul” de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene; în anul 1977 a absolvit cursurile Liceului de Artă din Bănie. Ca student al Academiei de Muzică din capitală, a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din anul 1981 începe să susţină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară, deosebita sa prezenţă scenică fiind apreciată şi peste hotare.
În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din majoritatea țărilor din Europa, America de Nord și de Sud, din Rusia şi din spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran, Liban). Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). Mihai Ungureanu s-a implicat şi în realizarea unor valoroase înregistrări discografice la casa Electrecord – Bucureşti, promovând atât repertoriul autohton, cât şi pagini de referinţă din creaţia universală.