Inspectoratul Școlar Județean Dolj a organizat în perioada 06 – 08 februarie 2023 simularea județeană a examenului de Evaluare Națională pentru elevii de clasa a VIII-a și a examenului Național de Bacalaureat pentru elevii din clasele terminale.
„Această simulare organizată la nivel județean este foarte utilă. Trebuie să știm cum stăm și să identificăm problemele apărute și să le remediem. Rezultatele au fost bune, dintr-un anumit punct de vedere. Prezența a fost foarte bună la ambele simulări. La Evaluarea Națională, prezența a fost de 84,88%, iar la cele trei probe ale examenului de Bacalaureat, prezența a fost de 77,43%”, a explicat Daniel Alexandru Ion, Inspector Școlar General.
În urma comunicării rezultatelor s-au obținut următoarele rezultate:
Simularea județeană a examenului de Evaluare Națională:
- 4967 total elevi
- 4216 elevi prezenți
- 2 elevi eliminați
- 84,88% – procent de prezență
- 59,61% – procent medii peste 5.00
- 20 note de 10 (zece) – (2 – Limba și literatura română, 18 – Matematică)
Simularea județeană a examenului național de Bacalaureat
- 3776 total eleviînscriși (învățământ zi)
- 852 absenți
- 2 elevi eliminați
- 77,43% – procent de prezență
- 35,91% – procent medii peste 6
- 50 note de 10 (zece) – ( 4 – Limba și literatura română; 15 – Istorie, 5- Matematică, 26 –Biologie, 5 – Logică și Argumentare, 2 – Chimie, 2 – Informatică, 1 – Geografie)
Simularea județeană a examenelor naționale a avut ca scop familiarizarea elevilor cu rigorile examenului, cu regulile de organizare și desfășurare, cu atmosfera de examen, cu încadrarea în timpul propus, cu redactarea subiectului pe foi standard sau tip broșură. De asemenea, prin organizarea simulărilor județene s-a urmărit optimizarea rezultatelor obținute de către elevii din învățământul preuniversitar doljean la finalul studiilor gimnaziale/liceale, dar și conștientizarea acestora privind pregătirea temeinică și importanța accesării unui traseu profesional de succes.
Rezultatele elevilor nu vor fi trecute în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevilor, notele obținute la simulările județene pot fi trecute în catalog.
Rezultatele obţinute de elevi la simularea evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi la simularea probelor scrise ale examenului naţional de bacalaureat sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.