PE dorește să se acorde o atenție deosebită livrării de avioane de luptă, elicoptere, sisteme adecvate de rachete și o creștere substanțială a livrărilor de muniții către Ucraina.
Într-o rezoluție care marchează un an de război al Rusiei împotriva Ucrainei, eurodeputații condamnă ferm agresiunea Moscovei și își reiterează solidaritatea neclintită cu poporul și conducerea Ucrainei.
Aceștia își reafirmă sprijinul pentru furnizarea de asistență militară Ucrainei atât timp cât este necesar și solicită să se acorde o atenție deosebită livrării de avioane de luptă și elicoptere occidentale, sisteme adecvate de rachete și o creștere substanțială a livrărilor de muniții către Kiev. Ucraina nu trebuie doar să fie capabilă să se apere, ci și să recâștige controlul deplin asupra întregului său teritoriu recunoscut pe plan internațional.
Mai multe sancțiuni și confiscarea activelor rusești pentru reconstruirea Ucrainei
Rezoluția solicită statelor membre ale UE să adopte cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a aliaților săi până la sfârșitul lunii februarie și să extindă în mod substanțial domeniul de aplicare al acestuia. De asemenea, textul îndeamnă UE, statele membre și aliații lor să facă sancțiunile existente mai eficiente și să ia măsuri urgente pentru a bloca orice încercare de eludare a acestor măsuri restrictive.
Privind în perspectivă, eurodeputații solicită finalizarea regimului juridic care să permită confiscarea activelor rusești înghețate de UE. Aceste bunuri ar trebui apoi folosite pentru a reconstrui țara și pentru a compensa victimele războiului. Aceștia subliniază, de asemenea, că, odată ce războiul se va încheia, Rusia trebuie să fie obligată să plătească despăgubirile care-i vor fi impuse pentru a aduce o contribuție substanțială la reconstrucția Ucrainei.
Trebuie depuse eforturi pentru a începe negocierile de aderare la UE a Ucrainei
Parlamentul subliniază, de asemenea, că războiul de agresiune din Rusia a schimbat fundamental situația geopolitică din Europa, „ceea ce necesită decizii politice, de securitate și financiare îndrăznețe, curajoase și cuprinzătoare din partea UE”. În acest context, eurodeputații își reiterează sprijinul pentru decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de țară candidată la UE vara trecută. De asemenea, aceștia solicită Ucrainei, Comisiei și Consiliului să depună eforturi în vederea începerii negocierilor de aderare în acest an, subliniind totodată că aderarea la UE rămâne, de asemenea, un proces bazat pe merite, cu respectarea procedurilor relevante și a criteriilor stabilite.
Textul a fost adoptat cu 444 voturi pentru, 26 împotrivă și 37 abțineri.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !