Deputații au exprimat îngrijorări serioase privind lipsa de progres a Turciei în îndeplinerea precondițiilor necesare liberalizării regimului vizelor pentru cetățenii turci, așa cum cerea acordul din 18 martie încheiat între UE și Turcia pentru a ajuta la gestionarea fluxului de migranți către UE
Ministrul olandez al apărării Jeanine Hennis-Plasschaert din partea Consiliului a reamintit că declarația din 18 martie a accelerat progresul existent, urmând o foaie de parcurs stabilită în 2013. ,,Nu este un cadou pentru președintele Erdogan sau o concesie, ci un lucru din care cu toții vom avea de câștigat, milioane de turiști europeni și milioane de turci, inclusiv activiștii pentru drepturile omului”. Însă ea a recunoscut că ,,Turcia are multe teme de făcut”. Grupul de lucru pentru vize din Consiliu a început activitatea legislativă privind propunerea Comisiei în acea dimineață, a mai spus ea.
Comisarul Dimitris Avramopoulos a recunoscut că Turcia încă mai are de făcut progrese, dar a spus că este optimist că Ankara va ,,da impulsul final” reformelor necesare până la sfârșitul lui iunie. ,,Nu ne coborâm standardele”, a asigurat el deputații.
Mariya GABRIEL (PPE, BG) a exprimat sprijinul grupului său pentru acordul din 18 martie, dar a spus că Turcia trebuie să îndeplinească toate criteriile pentru liberalizarea vizelor înainte de votul din Parlament. ,,Trebuie să avem timp să finalizăm detaliile, să examinăm poziția Consiliului și să avem stabilite mecanisme de siguranță”, a spus ea.
Tania FAJON (S&D, SL) a spus că UE nu trebuie să facă promisiuni fără să se asigure că toate cerințele sale sunt respectate. Legislația împotriva terorismului și chestiunile privind protecția datelor, printre altele, trebuie avute în vedere, a adăugat ea, avertizând că ,,nu putem permite excepții pentru că vor avea un efect de bumerang”.
Helga STEVENS (ECR, BE) a spus că pentru Turcia, stat candidat, condițiile trebuie să fie în mod special dure, fără standarde duble. A spus că se simte ,,rușinată de comportamentul iresponsabil al Comisiei față de un dictator”.
Criteriile pentru scutirea de vize trebuie îndeplinite, a spus Sophia in ´t Veld (ALDE, NL). Europa este ,,subiectul șantajului Președintelui Erdogan pentru că suntem slabi și divizați”. Ea a regretat că liderii UE,,fac acorduri cu dictatorii” în loc să fie de acord asupra unei politici comune europene pentru refugiați.
Marie-Christine VERGIAT (GUE/NGL, FR) a spus că Președintele Erdogan are ca scop să facă campanie și să instaleze un regim autoritar. ,,Sunt în favoarea liberalizării vizelor, dar nu în orice condiții și nu închizând ochii la ceea ce se întâmplă în Turcia”, a conchis ea.
Rebecca HARMS (Verzi/ALE, DE) a atras atenția asupra numărului în creștere de încălcări ale drepturilor democratice și ale omului în Turcia și a spus că UE nu trebuie să depindă de Turcia, ci trebuie să își asume responsabilitatea, împreună cu ONU, să găsească soluții la criza refugiaților. ,,Este o greșeală să amestecăm strategia pentru refugiați cu politica de vecinătate”, a adăugat ea.
Fabio Massimo CASTALDO (EFDD, IT) a criticat ,,acordul ilegal” dintre UE și Turcia și a avertizat că Președintele Erdogan ,,nu poate fi prietenul nostru”.
Marine LE PEN (ENF, FR) a descris ideea de a da acces fără viză turcilor ca fiind ,,absolut nebunească”, adăugând că Președintele Erdogan s-a folosit de migrație ca armă împotriva UE.