„Astăzi, se împlinește un an de când actuala coaliție PSD-PNL-UDMR gestionează destinele noastre, ale tuturor într-o manieră care lasă de dorit! Tocmai, de aceea, am redactat acest comunicat de presă pentru a face un mic bilanț și a le prezenta românilor situația reală”, se arată într-un comunicat remis presei de către deputatul USR Daniel Gheba. Acesta a și identificat mai multe puncte sensibile ale actualei guvernări:
1. Inflația la sfârșitul anului 2021 era de 7,5%, iar în momentul acesta ea este de 15,9%, prognoza BNR fiind de 16,3% până la sfârșitul anului. Inflația alarmantă se reflectă întotdeauna în valoarea prețurilor.
-
- Conform datelor emise de 3 mari retaileri: Kaufland, Cora și Profi, prețul produselor de larg consum a crescut cu 50% în ultimul an. Aceste produse sunt baza coșului zilnic. Cauzele tuturor acestor scumpiri de produse, pe lângă inflație este dată de costurile cu energia și costurile logistice.
- Să analizăm câteva produse de bază pe care le consumă majoritatea românilor. Uleiul de floarea soarelui are o majorare de 50% față de aceiași dată a anului trecut. Practic, azi, nu mai găsim litrul de ulei sub 10 lei la orice brand de pe piață. Făina de grâu de tip 000 a suferit o creștere de 13% față de aceeași dată a anului trecut, scumpirea reflectându-se în costul pâinii. Laptele de vacă de 1l cu grăsime de 1,5 UHT are o valoare cu 28% mai mare față de anul trecut. Brânzeturile și derivatele pe bază de lapte au avut de asemenea, creșteri spectaculoase. Prețul celui mai ieftin cașcaval în retail este 47 lei/kg. Zahărul alb are o creștere de 19% comparativ cu anul precedent. Nu mai vorbim de toate derivatele din industria alimentară care folosește acest ingredient.
-
-
- Alte majorări semnificative: orez cu 9%, carne porc pulpă cu 9,3%, mălai cu 8%, cartofi albi la kg cu 7,7%, carne piept pui dezosat cu 7,6%, până și la mere se înregistrează o creștere de 5.1% la kg.
- Toate aceste scumpiri sunt interconectate și cu dezastrul din sectorul energetic, cel mai prost manageriat departament al guvernului. Direct proporțional cu majorarea facturilor românilor la energie, au crescut și profiturile organismelor de stat în frunte cu NuclearElectrica. Gazele au avut o pondere de 40% creștere în ultimul an. Acum câteva zile ENEL a anunțat public părăsirea pieței din România, fără ca Ministerul Energiei să aibă vreo declarație publică pe această temă. Practic, pleacă un operator privat, urmând ca activele să fie preluate de Compania Publică de Stat din Grecia, deocamdată este la nivel de zvon. Alte ieșiri spectaculoase de pe piața energetică au fost cele ale CEZ și EXXON Mobile.
- Ajungem și la sectorul financiar, unde arde cel mai tare buzunarele românilor. Indicele ROBOR a crescut enorm. Noiembrie 2021 acesta era de 1,5%, azi este la valoarea de 7,9%. Ratele la bănci au crescut chiar și cu 80%. Cei care au credite ipotecare sunt dur loviți de aceste măriri.
-
Un scurt exemplu ar fi edificator: la un credit ipotecar de 200.000 de lei pe 30 ani, dacă în luna noiembrie 2021 se plătea o rată de 1.136/lună, în noiembrie 2022 s-a ajuns la o rată de 1.903 lei/lună. La un credit ipotecar de 300.000 de lei pe 30 de ani, rata în luna noiembrie 2021 era de 1.703 lei/lună, în timp ce în luna noiembrie 2022 s-a ajuns la 2855 lei/lună. Aceasta este o prezentare succintă a bilanțului guvernării PSD-PNL-UDMR la un an de când conduce destinele României.