”China nu este o economie de piață” conform criteriilor UE, au spus deputații din toate grupurile în dezbaterea de marți dimineața cu Consiliul și Comisia. Dezbaterea s-a concentrat pe modul în care UE ar trebui să compenseze competiția incorectă a Chinei după 11 decembrie 2016, când, conform protocolului de acces la Organizația Mondială a Comerțului (WTO), aceasta trebuie să fie recunoscută drept o economie de piață de către ceilalți membri ai Organizației.
Cei mai mulți vorbitori au subliniat că firmele chineze sunt subvenționate, China nu este transparentă privind subvențiile și oferă prețuri scăzute la export care nu sunt ”în mod clar” determinate de cerere și ofertă. Ei au subliniat că surplusul capacității de producție alimentează exporturile ieftine către UE care aduc pagube economice, mai ales pe piața oțelului din UE, domeniu în care sute de mii de lucrători se tem pentru locurile lor de muncă în prezent.
Mai mulți deputați au cerut Comisiei să propună rapid o nouă măsură pentru contracararea dumpingului. Alții însă au subliniat că UE trebuie să transmită un semnal clar că nu fi recunoscută China drept o economie de piață.
Comisarul european Vytenis Andriukaitis i-a asigurat pe deputați că pe agenda de priorități a Comisiei criza industriei oțelului ocupă un loc important. Nu poate fi ”negat” faptul că în cazul Chinei nu se poate vorbi despre o economie de piață, de aceea Comisia va lucra la ”o nouă abordare” care va include un sistem puternic de apărare comercială și va asigura respectarea regulilor WTO, a mai spus el.
Andriukaitis a spus că această abordare poate să fie modelată după aceea a Statelor Unite, care calculează marjele de dumping de la caz la caz. Colegiul Comisarilor va dezbate acest subiect ”înaintea vacanței de vară”, a promis el.
În numele președinției Consiliului, Jeannine Hennis-Plasschaert a spus că subiectul va fi discutat la Consiliul de afaceri externe pe teme comerciale din 13 mai. Parlamentul va vota o rezoluție joi.