România a devenit membru al Consiliului Europei în anul 1993. În momentul aderării, aceasta și-a asumat o serie de angajamente care au făcut obiectul monitorizării de către Adunarea Parlamentară până în anul 1997 și apoi al dialogului postmonitorizare între 2000 și 2002.
De la aderarea sa la Consiliul Europei, România a înregistrat progrese importante în ceea ce privește funcționarea instituțiilor democratice și respectarea drepturilor omului. Ireversibilitatea și durabilitatea acestor progrese au fost puse sub semnul întrebării de evoluțiile din perioada 2017-2019, în special în ce priveşte sistemul judiciar și lupta împotriva corupției. Cu toate acestea, Adunarea ia act cu satisfacție de faptul că aceste regrese au fost depășite cu succes, iar România a revenit pe calea reformelor.
În ceea ce privește independența justiției, se arată în documentul APCE, desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din cadrul sistemului judiciar la 11 martie 2022 a marcat un pas important și trebuie salutată.
În ceea ce privește cele trei legi privind justiția, și anume Statutul magistraților, Organizarea sistemului judiciar și orgranizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, care au fost transmise Parlamentului, APCE invită autoritățile să urmeze recomandările formulate de Comisia de la Veneția și de GRECO, în special în ceea ce privește răspunderea civilă și disciplinară a magistraților, concursurile de admitere în sistemul judiciar și normele privind statutul, precum și numirea și revocarea procurorilor specializați și de rang înalt.
De asemenea, Adunarea salută adoptarea de către Guvern, în decembrie 2021, a Strategiei anticorupție pentru perioada 2021-2025 și ia act cu satisfacție de eficiența sporită a investigării și sancționării corupției la nivel mediu și înalt.