Subiectul energiei a „ars” astăzi, în cadrul ședinței de Guvern ,ai ales din perspectifa iernii viitoare. „În momentul de față, continuăm să înmagazinăm gaze în depozitele proprii și am reușit să atingem un procent de 70%, ceea ce este foarte încurajator pentru realizarea obiectivului, astfel încât să ne asigurăm că avem cantitățile de gaz necesare pentru iarna 2022 – 2023. Şi sunt convins că, așa cum ne-am asumat, prin demersurile pe care Ministerul Energiei continuă să le facă, vom avea garanția unei aprovizionări continue în perioada următoare şi putem în felul acesta să transmitem un mesaj cât se poate de clar că, pentru cetățenii țării noastre, pentru economia românească, avem cantitățile de gaz necesare să putem să trecem iarna dintre anii 2022 – 2023”, a precizat premierul în debutul ședinței de Guvern.

Conform datelor oficiale,la 1 septembrie ar fi trebuit să avem 57% din capacitatea de depozitare totală a depozitelor din România. „În cursul lunii septembrie vom ajunge la acei 80% minim și continuăm să înmagazinăm. Fluxurile de intrare de gaze naturale în România sunt în parametrii normali. Nu există probleme cu intrarea sau cu aprovizionarea cu gaze naturale în acest moment. Sigur, pot să existe situaţii punctuale în piaţă care ar trebui sesizate şi, evident, cei care trebuie să vegheze asupra pieţei de gaze naturale să ia decizii de verificare. Cu privire la investiţiile din domeniul energetic, da, am trimis raportul, suntem în evaluarea proiectelor depuse pe PNRR. Suntem bucuroşi să avem foarte multe proiecte depuse; practic, a fost dublat numărul de proiecte faţă de valoarea iniţială a anvelopei financiare de 500 de milioane de euro, avem proiecte de peste un miliard de euro depuse; suntem în evaluare şi suntem convinşi că acest apel de proiecte va un succes”, a explicat, la rândul său, Virgil Popescu.

Acesta a mai precizat că la sfârşitul acestui an, „vrem să demarăm împreună cu Ministerul Agriculturii, cu Agenţia de Investiţii în Agricultură, acel proiect pentru agricultură, acele fonduri destinate industriei alimentare şi celor din agricultură, lucrăm la caietele de sarcini pentru a putea lansa prin fondul de modernizare; suntem din discuţie permanentă cu Consiliul Concurenţei pentru că acestea se vor aproba ca şi scheme de ajutor la nivelul Consiliului Concurenţei şi vrem să lansăm, aşa cum am promis, şi cu ajutorul AFIR-ului, care este distribuit la nivel național, aceste fonduri”.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !