Având în vedere creşterea temperaturilor şi odată cu aceasta tentaţia cetăţenilor de a se scălda, Administraţia Bazinală de Apă Jiu Craiova anunţă că este interzisă îmbăierea în apele curgătoare, acestea neîndeplinind condiţiile pentru a fi folosite în acest scop.
Administraţia Bazinală de Apă Jiu a luat de mult timp măsuri în privinţa atenţionării înotului în râul al cărui nume-l poartă instituţia.
Pentru a conştientiza populaţia de riscul pe care şi-l asumă dacă se scladă în apele Jiului – expunere la îmbolnăvire şi înnec – “A.B.A «Jiu» Craiova a amplasat pe malul râului Jiu plăcuţe cu «Scăldatul interzis». Drept urmare facem apel încă odata către cetățeni să țină cont de avertismentele înscrise pe plăcuțe și să nu se aventureze la scăldat în apele Jiului.
„Suntem conştienţi că panourile de avertizare nu sunt de ajuns pentru a-i opri pe cetăţeni să facă o baie în Jiu. Subliniem faptul că râul Jiu nu-i loc amenajat pentru scăldat, chiar dacă zeci de oameni care nu respectă interdicţia vin zilnic să înoate aici. Este cunoscut faptul că scăldatul în locuri neamenajate corespunzător determină și riscuri majore pentru sănătate pe lângă pericolul de înec. Trebuie evitat scăldatul în locurile neamenajate sau în preajma lucrărilor hidrotehnice. De aceea vă rugăm: Respectaţi avertismentul!“, director A.B.A Jiu, Marin Talău.
Administrația Bazinală de Apă Jiu recomandă populației să aleagă ștrandurile și zonele special amenajate, cu respectarea măsurilor de siguranță.
Bine de știut…
- Barajele, bazinele de liniștire, bazinele de decantare, stăvilarele, pragurile de fund, etc. nu sunt zone destinate activităților de agrement, fie că vorbim de înot, pescuit sau sporturi nautice.
- Persoanele care se află la plajă, la scăldat sau practică pescuitul în zonele neamenajate, în special în aval de lacurile de acumulare, se expun pericolului în cazul apariției unor viituri.
- Evacuarea controlată a unor debite de apă din lacurile de acumulare se poate realiza oricând. Astfel, cetățenii pot fi surprinși de creșteri bruște de nivel și debit.
- Curenții care se formează în apropierea barajelor în timpul deversării sau funcționării hidrocentralelor sunt foarte puternici și pun în pericol viața celor care se aventurează în aceste lacuri.