Prin Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern sunt introduse măsuri integrate pentru a stimula elevii care obțin performanțe școlare:
1. majorarea cuantumului stimulentelor financiare pentru elevii care obțin performanțe la olimpiadele naționale, astfel:
Ø pentru premiul I – 1000 de lei;
Ø pentru premiul al-II -lea – 700 de lei;
Ø pentru premiul al- III-lea – 500 de lei;
Ø pentru mențiuni – 300 de lei.
2. asigurarea cadrului legal pentru ca performanța să fie recompensată în condiții de echitate și reglementarea posibilității ca elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar particular să beneficieze de bursă de performanță;
3. asigurarea unui cadru legal optim pentru buna desfășurarea a olimpiadelor școlare, prin stabilirea unui cuantum de 200 de lei/zi/participant pentru finanţarea organizării olimpiadelor naționale școlare; finanțarea se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei;
4. se asigura cadrul legal pentru ca autoritățile administrației publice locale să poată acorda din bugetele proprii, premii pentru elevii care au obținut performanțe deosebite la olimpiade naționale și internaționale și la concursuri și competiții naționale și internaționale.
5. absolvenții clasei a-VIII- a pot fi înscriși în clasa a –IX-a, fără susținerea evaluării naționale, dacă au obținut locul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate de Ministerul Educației sau au obținut premii la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației. Elevii cu performanțe deosebite la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale, vor putea fi înscriși la filiera/profilul/specializarea corespondentă specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale.
De asemenea, sunt luate măsuri la nivelul învățământul superior pentru ca universitățile românești să desfășoare întregul proces de învățământ cu respectarea standardelor de calitate, valorificând componenta de digitalizare, a metodelor didactice alternative de predare-învățare-evaluare, în format online. În forma actuală a Legii educației naționale nr. 1/2011, forma de învățământ cu frecvența este definită într-un mod limitativ și condiționată de prezenta nemijlocită a cadrelor didactice și studenților în spațiul universitar.
Prin OUG se asigura cadrul legal pentru ca desfășurarea învățământului cu frecvență să se realizeze și prin intermediul resurselor electronice, informatice și de comunicații specifice evident cu respectarea unor standarde de evaluare ARACIS. Pe baza aplicării standardelor de calitate, instituțiile de învățământ superior au dreptul de a organiza programe de studii în noile condiții. Se reglementează definiția cursului online sincron ca fiind cursul la care studenții și cadrele didactice participă în același timp dar în locații separate, în general altele decât campusul universitar.
Actul normativ cuprinde măsuri privind elevii care provin din zona conflictului armat din Ucraina. Pentru anii școlari 2022-2023 și 2023-2024, cetățenii ucraineni cu statut de elev în sistemul național de învățământ românesc, au dreptul să se înscrie în clasa a- IX-a, fără susținerea evaluării naționale, pe locuri speciale, și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, în conformitate cu prevederile unei proceduri aprobată prin ordin al ministrului educației, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !