Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale este marcată, anual, la data de 17 mai. Anul acesta, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor speră să încurajeze inițiativele de accelerare a tehnologiilor digitale pentru persoanele în vârstă și îmbătrânirea sănătoasă, care vor contribui la Deceniul ONU al îmbătrânirii sănătoase. Totodată, ONU se concentrează pe tehnologiile digitale pentru persoanele în vârstă și pe îmbătrânirea sănătoasă.
”Accelerarea adoptării tehnologiilor digitale în ultimii doi ani a fost fenomenală, iar pe măsură ce digitalizarea afacerilor și societății continuă, se conturează noi tendințe cheie care vor deveni dominante în perioada următoare.
Având în vedere că implementarea conectivității wireless de generația a cincea se extinde la nivel mondial, se impune dezvoltarea de servicii care să răspundă celor trei piloni principali ai 5G (bandă largă îmbunătățită, latență scăzută ultra fiabilă și comunicații automatizate). Într-o astfel de lume, automatizarea nu este o opțiune, ci obligatorie, deoarece va trebui să gestioneze și să orchestreze în mod dinamic toate serviciile la un asemenea volum și complexitate, coordonând, în același timp, o multitudine de date și domenii tehnice.
Ținând cont de gradul avansat de dezvoltare a comunicaţiilor fără fir în România, urmărim faptul ca aceste reţele să fie integrate şi, astfel, să completeze infrastructura wireless existentă, construită conform tehnologiilor wireless compatibile NGN (de exemplu LTE), care permite mobilitatea, precum şi extinderea gradului de acoperire.
Astfel, pentru atingerea obiectivului principal este necesară definirea şi planificarea de măsuri politice şi administrative care pot stimula dezvoltarea infrastructurii de nouă generatie de bandă largă şi, respectiv, de penetrare a serviciilor de acces de mare viteză din România”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării.