La sfârșitul lunii octombrie, deputații europeni, membri ai comisiilor pentru libertăți civile și afaceri externe au discutat cu reprezentanți SUA, la Washington, despre acuzațiile de supraveghere în masă a cetățenilor și politicienilor europeni. Va fi afectat acordul de liber schimb UE-SUA? Despre acest subiect a răspuns întrebărilor noastre, Claude Moraes, șeful delegației de la comisia pentru libertăți civile și raportor privind supravegherea în masă a cetățenilor UE.
R: În urma vizitei, aveți o idee mai clară despre remediile legale care ar putea fi create pentru protejarea vieții private a europenilor?
C.M.: Da. Când vom termina raportul, în februarie 2014, vom prezenta Parlamentului un cadrul legal de protejare a cetățenilor UE. Acesta va include chestiuni precum: transferul de date către SUA, Safe Harbour (prin care companiile SUA trebuie să protejeze datele transferate din UE), SWIFT și PNR (pentru a ne asigura că aceste aranjamente sunt sigure și protejează datele noastre în timp ce combat terorismul).
R: Există îndeajuns de multă încredere între UE și SUA pentru încheierea acordului de liber schimb?
C.M.: UE și SUA sunt aliați fundamentali și această alianță trebuie să fie foarte puternică atunci când este vorba de comerț și locuri de muncă. Cred că vom avea acest acord. Dar este important ca acordul să fie construit pe încredere – care a fost păgubită de acuzațiile recente privind supravegherea în masă.
Nu este vorba numai de invadarea vieții private a cetățenilor europeni, este vorba și despre întrebări lăsate fără răspuns legate de spargerea unor coduri, folosirea ușii din spate în anumite activități comerciale… Este vorba de procesul reconstruirii încrederii. Dacă se va întâmpla acest lucru, cred că vom avea acordul comercial.
R: Primele reacții la acuzațiile lui Snowden au dus la atacuri la adresa politicii de securitate a SUA; însă acuzațiile recente sugerează că ar fi implicate și state UE. Va examina Parlamentul această chestiune?
C.M.: Când am fost la Washington, NSA a început să respingă acuzațiile privind supravegherea în masă a cetățenilor europeni. Au făcut acuzații la adresa implicării UE în această supraveghere. Nu am luat acest lucru ca o critică, deoarece Parlamentul analiza, deja, și propria curte a UE.
Știam că supravegherea făcută de unele state membre erau inadecvate. Am răspuns la Washington că vrem adevărul și un răspuns pentru cetățenii europeni. Ca parlamentari, trebuie să asigurăm transparența supravegherii.
A 8-a audiere a comisiei pentru libertăți civile despre supravegherea electronică în masă a cetățenilor europeni va avea loc pe 7 noiembrie. Deputații europeni vor discuta cu experți în domeniu despre programele naționale de supraveghere în masă și rolul controlului parlamentar asupra serviciilor de securitate naționale.