De cteva luni s-au montat containerele și la asociațiile de proprietari. Am așteptat ca cetățenii să se obișnuiască și să de adapteze la noul mod de colectare. „Am împărțit materiale promoționale prin operatorul de salubritate însă, începând de luni, atât EcoDolj, cât și firma de salubrizare, împreuna cu Poliția locală Craiova începe o campanie de informare a cetățenilor care locuiesc în cartierele craiovene”, a declarat Aurelia Filip, viceprimarul Craiovei. Practic, 31 de echipe ale acestor instituții vor fi prezente pe teren, iar cetățenii care vor duce gunoiul vor fi abordați, informați și li se va arăta cum trebuie selectat gunoiul chiar la fața locului. Campania va dura trei săptămâni. După această perioadă va începe aplicarea amenzilor prevăzute de lege. „Noi, ca autorități, ne dorim ca orașul nostru să fie foarte curat, ne dorim un mediu sănătos pentru viitoarea generație”, a mai punctat aceasta. Cetățenii pot afla, chiar pe platforma de gunoi, ce anume trebuie pus în containerele de reciclare și ce constituie gunoi rezidual – merge la groapa de gunoi.
Cantitățile de deșeuri reciclabile au crescut, conform reprezentantului ADI EcoDolj, Adela Plăcintescu însă nu pe măsura așteptărilor și, mai ales, nu atât de mult cât ar fi necesar pentru a nu mai fi plătite amenzi către fondul de mediu. „Am identificat niște puncte slabe ale acestei situații. Un prim factor al cantității de deșeu reciclabil colectat este populația și faptul că încă nu știe cum să facă o colectare separată într-un mod cât mai corect”, a declarat Plăcintescu. În zonele de blocuri, din cauza lipsei unei infrastructuri de colectare separată, încă sunt probleme. „Acesta este și motivul acestei campanii”, a mai punctat reprezentanta ADI EcoDolj.
La începutul acestei luni a fost dată în folosință și stația de sortare de lângă groapa de gunoi. „În 3 săptămâni, aici au fost procesate 350 tone de materiale de la populație și agenți economici. Din teren am observat că ceea ce se găsește în infrastructura pentru deșeu reciclabil este conform. Problema este că foarte multe astfel de deșeuri ajung și în pubelele pentru deșeuri reziduale și ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a fost concluzia Adelei Plăcintescu.
La rândul său, reprezentantul firmei de salubrizare a precizat faptul că, la ora actuală, ne aflăm la 10% din țintele impuse de Uniunea Europeană în materie de colectare.
Echipele de colectare vor zăbovi câte trei zile în fiecare cartier craiovean pentru informare.