afis conferinta angelo mitchieviciCasa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova organizează sâmbătă, 16 aprilie 2016, ora 11:00, conferința „Traian Demetrescu – gestul estetic”, susținută de conf. univ. dr. Angelo Mitchievici. Conferința este prilejuită de împlinirea, pe 17 aprilie 2016, a 120 de ani de la moartea poetului Traian Demetrescu, patronul spiritual al Casei de Cultură din Craiova, și își propune să reconfigureze și să aducă în atenția publicului personalitatea și opera unui scriitor remarcabil, unul dintre reperele vieții culturale craiovene de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Moderator: Cornel Mihai Ungureanu. Intrarea este liberă.
Traian Demetrescu (3 noiembrie 1866 — 17 aprilie 1896) a fost un scriitor craiovean preocupat de promovarea și conectarea literaturii române la modelele europene ale timpului său. A copilărit la Craiova și la Caracal, unde trăiau bunicii după tată, iar după volumul de debut – „Poesii”, apărut sub pseudonimul Tradem, cu o prefață de Alexandru Macedonski, a publicat alte cărți de versuri („Freamăte”, „Amurg”, „Cartea unei inimi”, „Senzitive”, „Aquarele”, „Săracii”), dar și roman („Iubita”, „Cum iubim”), nuvele („Priveliști din viață”), jurnal („Intim”), critică literară și dramatică („Profile literare”). A colaborat la ziarele vremii, a tradus din Byron, Hugo, Lamartine, Michelet, François Coppée. A murit de tuberculoză, la 29 de ani, și este înmormântat la cimitirul Ungureni din Craiova.
Angelo Mitchievici (n. la 5 noiembrie 1972, Drăgășani) este conferenţiar doctor la Catedra de Filologie română, limbi clasice şi balcanice a Facultății de Litere din cadrul Universității „Ovidius” din Constanţa și președinte al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România. A fost student la Facultatea de Litere a Universității din Craiova – secţia română – engleză, apoi la Universitatea din Bucureşti, aceeași secţie, unde și-a dat licența în Filologie cu lucrarea de diplomă „Problema identităţii în opera lui Ştefan Bănulescu”. A urmat, la Facultate de Litere a Universității București, un master în „Etnologie și folclor” și tot acolo și-a susținut teza de doctorat intitulată „Decadenţă şi decadentism în contextul modernităţii româneşti (sfârşitul secolului XIX, a doua jumătate a secolului XX)”, coordonator: prof.univ.dr. Sorin Alexandrescu.
A efectuat stagii de cercetare și vizite de documentare, a participat la granturi, a beneficiat de o bursă de studii la Institutul de Limba și Literatura Rusă „A. S. Pușkin” din Moscova și de o bursă postdoctorală în România, avându-le drept coordonatoare de proiect pe Ioana Both și Rodica Zafiu. A fost, din mai 2010 până în mai 2012, director al Departamentului „Ideologie şi Cultură” din cadrul IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc), unde a realizat și coordonat proiecte precum conferinţele „Monica Lovinescu”, Caravana Cinematografică şi Arhitecţii utopiei.
Este membru al Asociației de Studii Americane din România (Romanian Association for American Studies), membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR) din 2010 și președinte al USR Filiala Dobrogea, din septembrie 2013, membru UCIN (Uniunea Cineaştilor din România), membru FIPRESCI (Federația Internațională a criticilor de film – The International Federation of Film Critics), membru ALGCR (Asociaţia de literatură generală şi comparată din România).
A susținut conferințe sau prelegeri și a participat la colocvii sau dezbateri în țară, dar și în Statele Unite, Franța, Italia, Marea Britanie, Bulgaria. A publicat numeroase articole și studii în reviste culturale de prestigiu și este autor sau coautor al mai multor cărți – monografie, sinteză, studiu lingvistic, studiu filologic, dicţionar ştiinţific.
A fost distins cu: Premiul filialei USR pentru debut cu volumul În căutarea comunismului pierdut (coautori Paul Cernat, Ion Manolescu, Ioan Stanomir), Editura Paralela 45, Piteşti, 2001; Premiul revistei Cuvântul pe 2005 pentru volumul Explorări în comunismul românesc vol. II, Iaşi, Polirom, 2005, (Paul Cernat, Ion Manolescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir); Premiul „Ion Cantacuzino” pentru profesionalismul întregii activităţii publicistice al Uniunii Cineaştilor din România, Asociaţia Criticilor de Film, 2008; Premiul pentru literatură – debut al revistei Observator cultural pentru Mateiu I. Caragiale – fizionomii decadente (Editura ICR, Bucureşti, 2007); Premiul „Cartea anului 2009” a USR Filiala Dobrogea pentru volumul de povestiri Cinema (Editura Polirom, Iaşi, 2009); Premiul ALGCR (Asociaţia de literatură generală şi comparată din România) pe 2011 pentru Decadenţă şi decadentism în contextul modernităţii româneşti şi europene (Curtea Veche Publishing, 2011); Premiul Filialei USR Dobrogea în 2011 pentru Decadenţă şi decadentism în contextul modernităţii româneşti şi europene (Curtea Veche Publishing, 2011).

Comentarii

comentarii

Leave A Reply

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !