Colectarea separată a deșeurilor a reprezentat pentru România o piatra de moară, iar la ora actuală ne aflăm în proces de infrigement. Mastreplanurile de deșeuri au mers în pas de melc. Cu o valoare totală de peste 53 milioane Euro, numai în stația de sortare de la Mofleni s-au investit aproximativ 10 milioane Euro. Aceasta are o capacitate de 140 tone pe zi. În primele 3 zile, având în vedere că două dintre acestea au fost zile de week-end, în care operatorul de salubritate nu lucrează, stația a sortat aproximativ 50 tone.
„Este o investiție pe care Consiliul Județean a realizat-o, cu fonduri europene, în cadrul masterplanului de deșeuri al județului Dolj, sistemul integrat al deșeurilor. Este o investiție de 45 milioane lei, aproape 10 milioane Euro, care, după ce au parcurs un întreg șir de proceduri, avize de mediu, studii de impact, studii pentru sănătatea populației și așa mai departe, plus recrutare personal pentru instruire, contracte cu terții, de la 1 aprilie a primit ordinul de începere și primele 20 de localități au început să trimită deșeurile aici”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
Totul începe cu cântărirea camioanelor care vin la stația de sortare. După cântărire, sunt descărcate pe fracții apoi, cu ajutorul unei vole sunt transportate la banda de sortare. Odată ajunși în stația de sortare, sacii cu ambalaje sunt sparți, iar plasticele ajung într-o cuvă de unde sunt preluate și ajung pe banda de sortare. Sortarea se face apoi manual în funcție de mai multe categorii. De exemplu, PET-urile sunt sortate inclusiv pe culori – verde, albastru, maro, alb – și sunt comercializate în funcție de acest aspect. În prezent, stația are 20 angajați care lucrează într-o singură tură.

Aurel Dincă, Directorul Direcției Publice și Utilități a Consiliului Județean Dolj a explicat că „în momentul în care toate UAT-urile vor da hotărâri și vor schimba fluxul, aici va veni tot reciclabilul din județul Dolj. Până atunci, se va lucra în paralel. Estimăm că spre sfârșitul aceste luni se va sorta numai aici. În ceea ce privește stația se compost suntem în faza de elaborare a tarifelor, după care vom merge în ședința de Consiliul Județean pentru aprobarea acestora”. De asemenea, acesta s-a plâns de faptul că reciclarea sticlei colectate reprezintă o foarte mare problemă. În țara noastră mai funcționează foarte două fabrici de profil, la București și la Turda. „Practic, sticla o dăm gratis”, a fost concluzia acestuia.

O altă problemă ridicată de către acesta a fost cea a angajaților. „Am organizat de șase ori concurs până acum. Am avut inclusiv surpriza ca aceștia să se prezinte, să ia concursul și să nu vină să semneze contractul”.

În cadrul proiectului privind crearea SMID, implementat de CJ Dolj cu finanțare europeană, au fost construite 4 stații de transfer al deșeurilor (Calafat, Filiași, Dobrești și Băilești), 2 stații pentru compostarea deșeurilor biodegradabile (Calafat și Mofleni – Craiova), precum și stația de sortare a deșeurilor reciclabile, care a fost dimensionată pentru o capacitate de prelucrare de 44.000 de tone pe an.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !