Pe fondul conflictului armat în Ucraina, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a luat o serie de decizii care vizează flexibilitatea condiţiilor de acces pe piaţa muncii din România pentru cetăţenii ucrainieni. În data de 07.03.2022 a fost aprobat în şedinţa de Guvern un act normativ ce are în vedere instituirirea unor măsuri de sprijin şi asistenţă umanitară. Soluţiile pentru facilitarea accesului cetăţenilor ucrainieni pe piaţa muncii din Romînia sunt:
– Persoanele ucrainiene care intra pe teritoriul Romîniei şi nu solicită o formă de protecţie potrivit Legii nr 122/2006 privind azilul în Romînia, pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare prevazut de Ordonanţa Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea stăinilor pe teritoriul Romîniei;
– Persoanele care vin din zona de conflict armat şi care nu deţin documente cu care să probeze calificarea profesională sau exoerienţa în activitate, necesare ocuparii unui loc de muncă în România, se vor putea angaja în baza unei decalaraţii pe propria răspundere, dată angajatorului român, că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă în activitate, necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadraţi în muncă, şi nu au antecedernte penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfăşoară sau urmează să o desfăşoare pe teritoriul României;
– Pot beneficia de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurarilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiţia înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene.
Agentia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a elaborat un pliant în limba română, ucraineană şi engleză, care vine în sprijinul cetăţenilor ucrainieni. Pliantul contine şi un cod QR cu datele de contact ale tuturor agenţiilor judeţene, locale sau puncte de lucru.