1 Decembrie a devenit Ziua Națională a României începând din anul 1990. În acesta an, publicul a avut acces la evenimentele organizate în fața Primăriei. Au absentat, însă, parlamentarii si o mare parte a consilierilor locali si județeni, semn că Ziua Națională nu reprezintă foarte mult în accepțiunea domniilor lor.
După Onorul la Drapel al prefectului de Dolj, Nicușor Roșca și un scurt Te Deum, au urmat alocuțiunile. Nicușor Roșca, prefectul de Dolj a citit mesajul premierului. AU urmat viceprimarul Craiovei, Dana Barbu și președintele Consiliului Județean, Cosmin Vasile.
„Ziua Națională este o zi specială pentru întreaga suflare românească. Este ziua care ne reamintește de sacrificiile făcute de toți românii care și-au dorit să facă parte din același stat unitar. De la oameni simpli, la preoți, politicieni și până la familia regală din acele timpuri, cu toții erau atașați de marile valori naționale, cu toții erau călăuziți de un singur ideal: să facă parte din aceeași familie și să realizeze unirea tuturor provinciilor românești.
Este, așadar, obligația noastră, a tuturor, să cinstim memoria bunicilor noștri și să îi învățăm pe copiii de acum ce înseamnă puterea de a crede într-un vis.
Să nu uităm niciodată că ideea Marii Uniri a plecat de aici, din Bănie, și că primul care a înfăptuit-o a fost marele Ban al Craiovei, Mihai Viteazul, un mare patriot și vizionar.
Oltenii noștri au participat la toate evenimentele înfăptuirii statului modern român, din 1821 și până în 1918. Iar mulți dintre intelectualii craioveni din timpul primului război mondial au fost mesageri de seamă ai crezului românilor pe oriunde se duceau, în țară sau străinătate.
Noi, cei de acum, avem obligația să ducem mai departe visul înaintașilor noștri și să onorăm cum se cuvine valorile patrimoniului nostru cultural și istoric.
Așa cum spunea și marele Iorga, Unirea este întruparea unui drept câştigat din moşi strămoşi, care trebuie să ne inspire în fiecare moment, ajutându-ne să deosebim căile cele bune, care trebuiesc urmate, de căile rele, împotriva cărora orice conştiinţă românească trebuie să se îndrepte cu hotărâre!
La mulți ani, dragi români!
La mulți ani, dragi craioveni!”, a precizat Dana Barbu.
La rânsul său, Comin Vasile a amintit despre însemnătatea istorică a zilei. „Ziua Națională a României, sărbătorire a marelui act istoric de la 1918, este în egală măsură și celebrarea unei stări de spirit care s-a dovedit a fi mai puternică decât timpul, decât orice intimidări și ingerințe externe, decât războaiele și moartea.
Declarația de la Alba Iulia a făcut să se concretizeze un vis care căpătase pentru prima dată formă sub domnia lui Mihai-Voievod Viteazul. Dar sentimentul care a aprins dorința de unire era mai vechi de-atât și străbătuse veacurile, animând generație după generație și purtându-ne, ca neam, tot mai aproape de marea împlinire.
Marcat an de an, momentul 1 Decembrie ne vorbește, peste timp, despre faptul că esența unității și garanția dăinuirii ei stau în lucruri simple, precum toleranța și respectul reciproc, solidaritatea autentică și dragostea necondiționată între frații care împart același grai.
Este un mesaj pe care suntem datori să-l ascultăm și să-l perpetuăm, fiecare dintre noi, prin gesturi cotidiene care stau sub semnul valorilor adevărate. Doar astfel putem avea încrederea că și în viitor vom fi capabili, dincolo de orice false granițe care vor încerca să ne despartă, să ne dăm mâna în jurul unui proiect capital pentru țară.
În calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, doresc să vă asigur de întreaga considerație și vă rog să primiți cele mai bune gânduri ale noastre, cu prilejul celebrării Zilei Naționale. La mulți ani, români! Dumnezeu să ocrotească România!“

A urmat parada militară și depuneri de coroane la statuia marelui A.I.Cuza.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !