În ultima ședință a Consiliului Local Craiova, aleșii locali ar fi trebuit să aprobe transformarea unui număr de „15 posturi vacante de execuție de Artist instrumentist grad prof. IA/S din cadrul secției orchestră, în posturi vacante de execuție de Artist instrumentist debutant în cadrul secției orchestră, a 3 posturi vacante de execuție de Artist liric – grad prof. IA/S din cadrul secției cor, în posturi vacante de execuție de Artist liric debutant în cadrul secției cor, precum și a 4 posturi vacante de execuție de Artist instrumentist grad prof”, după cum reiese din referatul anexat Hotărârii de CL.
„Vreau să aduc la cunoștința tuturor colegilor poziția mea, dublată și de calitatea de reprezentant în Consiliul de Administrație de la Filarmonică. Am avut destul de multe discuții în comisia juridică, însă este bine să fie cunoscută de și de colegii consilieri și de către public. Problema Filarmonicii devine din ce în ce mai gravă. Am încercat să atrag atenția asupra cestui subiect, pentru că din punctul meu de vedere este începutul sfârșitului acestei instituții puternice, în măsura în care lăsăm lucrurile în acest fel. Am fost informat din partea fostului sindicat despre situația de acolo. Ni se propune să modificăm organigrama, în sensul transformării unor posturi în 15 postul de debutant. Din punctul meu de vedere este o retrogradare a nivelului exigenței, fără margini, a acestei instituții”, a declarat Lucian Săuleanu în cadrul ședinței desfășurată în sistem în-line pe platforma Zoom.
Răspunsul managerului Filarmonicii Oltenia a venit câteva ore mai târziu, sub forma unei scrisori deschide/drept la replică pe pagina sa de Facebook. „Atasez clipul extras din sedinta publica a Consiliului Local Craiova din data de 28.10.2021 precum si alte clipuri si poze doveditoare care atesta MINCIUNA SI DEZINFORMAREA opiniei publice.
Acest drept la replica survine dupa ce azi, 29.10.2021 intreg colectivul Filarmonicii a aflat despre punctul de vedere al consilierului local USRPLUS sus amintit, care afirma, citez: „este inceputul sfarsitului acestei institutii”, afirmatie care a afectat atat emotional cat si moral angajatii Filarmonicii.
Domnule consilier local, Lucian Sauleanu, afirmati ca cele 3 sindicate NU mai exista….
Ba da domnule consilier local USRPLUS si membru in Consiliul Administrativ al Filarmonicii, TOATE CELE 3 SINDICATE EXISTA IN FILARMONICA OLTENIA
Am propus in sedinta Consiliului Administrativ al F.O.C. din data de 04.10.2021 la care ati fost prezent (a se vedea videoclipul postat) unde ati sustinut transformarea a 15 posturi vacante de artist instrumentist IA in posturi de Debutant….de ce???
V-am argumentat si atunci si se poate asculta in videoclip, cele 15 posturi sunt vacantate prin pensionarea unor fosti angajati in ultimii 10-15 ani. Ca manager care are o viziune justa si corecta fata de actul artistic, am considerat, fiind dreptul meu managerial, sa diminuez acele posturi pentru a putea in anii urmatori (1, 2, 3, 4 ani) angaja tineri absolventi ai facultatilor de specialitate care nu au vechime in campul muncii, pentru postul IA ar necesita o vechime de 7 ani…asigurand CONTINUITATE si PROFESIONALISM, Orchestrei Simfonice angajand in urmatorii ani tineri care sa se omogenizeze si experimenteze langa actualii 63 artisti ai orchestrei, nicidecum transformarea nu ar duce la scaderea calitatii orchestrei, intrucat acei viitori posibili angajati nici nu exista, transformarea posturilor s-ar face pentru a pregati eventuale angajari din urmatorii 4 ani…
Se poate vedea si pe videoclipul sedintei ca m-ati atentionat ca sunt filmat si ati admis necesitatea si importanta transformarilor celor 15 posturi, ce s-a intamplat domnule consilier intre 04.10.2021 si 28.10.2021, ale cui interese le reprezentati dvs.?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
Nu este nicio, citez: „retrogradare si o scadere a nivelului fara margini a nivelului acestei institutii”… ci o NECESITATE pentru viitorul orchestrei simfonice”, a replicat Gabriel Zamfir.
Și ping-pong-ul între cei doi continuă. „Am ajuns, în acest an, să nu mai fim invitaţi la Festivalul George Enescu. De fiecare dată, Filarmonica Oltenia era invitată. Anul acesta a fost invitată Filarmonica Râmnicu Vâlcea, chestiune pe care nu o consider întâmplătore. Probabil că la Bucureşti deja se cunoaşte situaţia conflictuală din interiorul Filarmonicii Oltenia. Este greu de imaginat că sunt 64 de procese pornite de salariaţi ai Filarmonicii, pe rolul instanţelor din Craiova. Când ai 64 de procese, deja e o chestiune foarte gravă. Mi s-a adus la cunoştinţă că pentru şase salariaţi a încetat contractul individual de muncă. Patru dintre ei erau angajaţi prin concurs şi erau şi membri de sindicat. Ce a făcut conducerea? A angajat imediat alte persoane, fără concurs. E clar că în interior mocneşte un conflict. Tocmai de aceea vreau să fac propunerea să încercăm să transformăm filarmonica în instituţie de interes naţional. Încă se mai poate, este vorba doar de voinţa executivului şi a doamnei primar dacă vrem să îndreptăm lucărurile. Suntem deja în ceasul al 13-lea. Cred că ar trebui făcută o comisie care să verifice situaţia problemelor de acolo. Angajări, cheltuieli, procese, toate acele probleme. Când se vor pierde cele 64 de procese, vor plăti tot cetăţenii“, a continuat consilierul userist.
Și la aceste acuzații, managerul Filarmonicii a avut replică: „Afirmati ca: «am ajuns sa nu fim invitati in acest an la Festivalul „George Enescu», aveti habar cand a fost vreodata invitata Filarmonica Oltenia in cadrul festivalului amintit?!?!?!?!?!?!
Va raspund eu, NICIODATA Filarmonica Oltenia, NU a fost invitata in acel festival, am cantat doar in 2011 dar pe un amplasament intr-o piata in Bucuresti, nicidecum pe scena Filarmonicii „George Enescu” asa cum au cantat invitatii straini iar in 2013 am sustinut un Recital Trio la Craiova si un concert simfonic, ambele la Craiova pe scena Filarmonicii noastre… (va atasez si un extras poza din activitatea artistica a Filarmonicii Oltenia in cadrul Festivalului George Enescu)
Afirmati tot in interventia dvs. din sedinta consiliului local din data de 28.10.2021 ca am dat 6 oameni afara…
Iar o MINCIUNA SI O DEZINFORMARE ticaloasa la adresa mea si a institutiei pe care vremelnic o conduc, au expirat 4 contracte de munca pe perioada determinata in data de 30.09.2021 si in viziunea mea dar si a dirijorilor care au fost invitati la pupitrul dirijoral nu au corespuns cerintelor si exigentei artistice pe care le doresc la Orchestra Simfonica a Filarmonicii Oltenia, nu are nicio treaba apartenenta lor sindicala sau ne sindicala asa cum incercati dvs. sa manipulati opinia publica…”, a continuat Zamfir tirul răspunsurilor.
În finalul luării de poziție din cadrul ședinței Consiliului Local, Lucian Săuleanu a propus transformarea Filarmonicii în instituție de interes național propunere care a părut săi surâdă și Liei Olguța Vasilescu, primarul Băniei. „Managementul de la Filarmonică nu îl putem schimba cât timp este în interiorul unui mandat de patru ani de zile. Dacă îl schimbăm, o să ne trezim cu proces şi mai mult ca sigur o să câştige. Ştim şi noi care este situaţia de acolo. Voi face demersuri ca să transformăm instituţia în una de interes naţional, dar nu cred că vom avea niciun fel de şansă. Ca să fie instituţie de interes naţional trebuie să fie în primele patru din ţară, ceea ce, din păcate, începe să nu mai fie cazul la Craiova. Dar vom face aceste demersuri. Şi sigur că, nu se poate îmbunătăţi activitatea în cazul în care se renunţă la profesionişti ca să fie debutanţi, aşa cum se propune acum de către consiliul de administraţie al Filarmonicii“, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.
Replica managerului? Seacă: „O alta afirmatie pe care o faceti, cum ca dvs. veti face demersuri sa transformati Filarmonica Oltenia in institutie de interes national in baza OUG21/2007, ar fi trebuit sa stiti ca Filarmonica Oltenia este deja si nu de ieri, alalteieri, Institutie de interes national, asta grazie Regelui Mihai I al Romaniei care a emis un Decret Regal prin Legea nr. 131 din 17 aprilie 1947 si a transformat Societatea Filarmonica Oltenia care functiona din 1904 in Filarmonica de stat «Oltenia»!”.