George (Gogu) Constantinescu s-a născut, în urmă cu 1420 ani, la Craiova. A fost un inovator, inventator, om de știință complex, specialist în teoria vibrațiilor, aerodinamică, mecanica fluidelor și inginer român, care a trăit cea mai mare parte a vieții sale în Regatul Unit.
A pus baza teoriei sonicității care permite folosirea compresibilității lichidelor (sau fluidelor în general) pentru a transmite putere prin vibrații (oscilații), prin folosirea modelelor matematice existente în domeniul electricității. Compresibilitatea lichidelor este în general ignorată în manualele de fizică deoarece pentru majoritatea aplicațiilor practice efectul lor este neglijabil iar complexitatea includerii lor ar fi prea mare pentru efectul minor pe care îl au. I-au fost refuzate primele brevete în America deoarece conducerea institutului de patente a considerat nerealizabile invențiile tocmai datorită teoriei incompresibilității lichidelor.
A aplicat teoria sonicității în dezvoltarea mai multor invenții: motorul sonic, pompa sonică, ciocanul sonic și altele. Printre alte realizări ale sale se mai numără și un dispozitiv de tragere printre palele elicei indiferent de turația acesteia și primul schimbător de viteze automat. A participat activ la construcția de avioane englezești, tip Bristol, înainte de Primul Război Mondial. În acest context, la 29 martie 1920, renumitul ziar „The Times” publica: „Vice Mareșalul Sir John Maitland a prezidat sâmbătă o prelegere a domnului Gogu Constatinescu în Sonicitate (transmiterea puterii prin vibrații), dată la Politehnică, sub auspiciile unei serii de prelegeri pentru profesori ai Consiliului Ținutului Londrei. Sir John Maitland a spus că datorită d-lui Constatinescu și dispozitivului de tragere pe care l-a inventat, noi am deținut supremația peste germani în aer, așa cum am făcut-o”[necesită citare].
A fost printre primii care a folosit betonului armat în construcția clădirilor din România – printre clădirile construite de acesta: Cazinoul din Constanța, Castelul de apă de la Periș, podurile de peste râul Siret de la Adjud, Răcătău, Roman, Palatul Patriarhiei, Hotelul Athénée Palace, Marea Moschee din Constanța (Moscheea Carol I).
În contul lui Gogu Constantinescu figurează circa 400 de brevete de invenție, parte patentate în SUA, Danemarca, Elveția, Austria, Germania, Marea Britanie, Franța, România etc., precum și altele, care nu au fost niciodată publicate. Un mic calcul ne arată că de la apariția primei invenții (1907), până la data trecerii în eternitate (1965), a fost realizat câte un brevet la mai puțin de 2 luni [necesită citare].
Cu toate că opera lui Gogu Constatinescu este de o valoare inestimabilă, ea nu a fost cunoscută îndeajuns, în bună parte datorită caracterului secret dat de utilizările preponderent militare, iar pe de altă parte puținelor publicații referitoare la aceasta. Astfel, primul volum publicat în 1918 la Londra, într-un număr limitat de exemplare, a fost declarat secret de către guvernul Marii Britanii, din cauza explicațiilor pe care le avea noua teorie în domeniul armelor și mijloacelor de război.
„Ne dorim ca Aeroportul Internațional Craiova să poarte numele marelui savant și inventator craiovean, George Constantinescu.
Am considerat că este un omagiu și o recunoaștere a geniului lui George Constantinescu să îi așezăm numele pe frontispiciul unei instituții care reprezintă poarta noastră către lume, aeroportul.
George Gogu Constantinescu este considerat de lumea științifică un savant de talie internațională, alături de ilustre personalităţi ale vremii precum Albert Einstein, Marie Curie, Graham Bell sau Thomas Edison. A obținut pe parcursul vieții sale aproape 400 de brevete de invenție, fiind recunoscut atât pentru faptul că a pus bazele unei noi ramuri a mecanicii, sonicitatea, cât și pentru realizarea primei cutii automate de viteze sau a construcției primului pod din beton armat. Invențiile sale de atunci se aplică în toate domeniile tehnice de astăzi”, a precizat Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, la deschiderea Festivalului Craiova Science.
Festivalul Craiova Science a debutat cu un vernisaj al expoziției „140 de ani de la nașterea inventatorului George Constantinescu”. Tot astăzi a fost lansat și primul număr al revistei Craiova Science și va avea loc o sesiune de comunicări științifice despre personalitatea savantului craiovean.