Guvernul va discuta în ședința de miercuri, trecerea unui imobil aflat în proprietatea publică a statului şi administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, care potrivit Hotărârii Guvernului nr. 329/2018 și care se află în folosinţa gratuită a Arhiepiscopiei Craiovei, în proprietatea acesteia din urmă.  Imobilul este situat în Călimănești, județul Vâlcea, Calea lui Traian nr. 627 (fost nr. 637, fost nr. 445), cod poștal 245600 şi este compus din clădire în suprafaţă construită de 264 mp, având parter și 2 etaje, cu suprafaţa desfăşurată de 792 mp și terenul aferent în suprafață de 600 mp. Așa cum reiese din adresa Arhiepiscopiei Craiovei nr. 1509/2021, se solicită transmiterea în proprietate a imobilului în vederea amenajării acestuia într-un Centru balnear de recuperare cu componentă de cazare destinat persoanelor vârstnice, aflate în dificultăţi materiale, cât şi persoanelor singure.
Solicitarea formulată de către Arhiepiscopia Craiovei de a primi în proprietate acest imobil este întemeiată pe necesitatea derulării urgente a unor ample lucrări de restaurare a structurii de rezistenţă în vederea unei integrale renovări, starea de avansată degradare fiind în proporţie de 70%, cauzată fiind de igrasie şi o considerabilă erodare pluvială, precum şi de intenţia de reamenajare a clădirii ca un Centru balnear de recuperare cu componentă de cazare destinat persoanelor vârstnice, aflate în dificultăţi materiale, cât şi persoanelor singure, parte a unui proiect integrat complex ce urmează a fi derulat în Călimăneşti, judeţul Vâlcea.
„Destinaţia imobilului, de la momentul primirii în folosinţă gratuită şi până în prezent, a fost respectată de către Arhiepiscopia Craiovei, prin derularea în cadrul acestuia a programelor propuse. Astfel, precizăm faptul că bunul imobil nu face obiectul proprietăţii exclusive a statului, nu mai deserveşte uzul şi interesul public naţional, ci pe cel al unităţii de cult deţinătoare a dreptului de folosinţă gratuită.
Pornind de la aceste premise, impactul economico – social al proiectului va fi unul semnificativ în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții vârstnicilor nevoiași, prin educarea și pregătirea acestora de a duce o viață responsabilă socială, prin accesul lor la un complex de servicii suport. Astfel, prin derularea acestui proiect se vor crea:
– peste 20 locuri de muncă,
– o bază de tratament și recuperare specializată oferită gratuit celor lipsiți de ajutoare materiale,
– posibilitatea organizării de cursuri de vară pentru voluntari și personal deservent,
– posibilitatea organizării unor programe pentru întâlniri sociale de sensibilizare a voluntariatului și a susținerii unor acțiuni filantropice.
Din documentaţia analizată rezultă că imobilul care face obiectul proiectului de hotărâre a Guvernului nu face obiectul unor cereri de reconstituire a dreptului de proprietate privată sau de restituire, depuse în temeiul actelor normative cu caracter special privind fondul funciar, respectiv cele care reglementează regimul juridic al imobilelor preluate în mod abuziv de statul român în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, nu este grevat de sarcini şi nu face obiectul niciunui litigiu.
Menţionăm că proiectul de hotărâre a Guvernului este un act administrativ cu caracter individual, astfel încât îi sunt incidente prevederile art. 6 alin. (2) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 561/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în Nota de Fundamentare a Hotărârii de Guvern.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !