Ambasada Kazahstanului în România a aniversat, joi, 30 de ani de la declararea independenței. Evenimentul a avut loc în Craiova și s-a desfășurat în prezența ambasadorului Nurbakh Rustemov.
Excelența Sa Nurbakh Rustemov a descris felul în care poporul kazah se raportează la independență. „Cea mai prețioasă comoară și cea mai scumpă moștenire. Comunitatea mondială apreciază procesele de democratizare din țara noastră. Cronica independenței noastre este strâns legată de figura istorică a primului președinte, Nursultan Nazarbaev. Comunitatea mondială apreciază foarte mult procesele de democratizare din țara noastră, care sunt însoțite de evenimente istorice importante”.
Pe 10 septembrie va fi inaugurată, la București, o piață kazahă, în timp ce un monument al lui Mihai Eminescu va fi amplasat în Nur-Sultan.
„Vom fi întotdeauna parteneri de încredere, dat fiind că România și Kazahstan și-au consolidat relațiile de afaceri. Trebuie să ne concentrăm pe afaceri, să lucrăm împreună. Sărbătorim 30 ani de la cucerirea independenței Kazahstanului, o victorie a dreptății, căci logica vieții îi ajută întotdeauna pe cei care nasc libertate și progres propriei țări”, a precizat Cristian Berceanu, gazda evenimentului.
„Independența Kazahstanului este un moment cu o semnificație majoră și aparte în istoria acestui stat cu o poziție geopolitică și geostrategică ce-i oferă un loc aparte în cadrul relațiilor internaționale. Descătușarea de un regim politic totalitar a însemnat un pas uriaș în drumul țării către libertate și democrație pentru o societate liberă, eficientă și sigură, cu o economie bine structurată și concurențială care să asigure bunăstarea cetățenilor Kazahstanului”, a explicat la rândul său, profesorul universitar Ion Deaconescu, fin cunoscător al istoriei kazahe. Acesta a mai vorbit despre dezvoltarea cunoscută de poporul kazah în ultimii 30 ani.